ODVJETNIK AKHAVAN:

'Gotovina je čovjek izuzetne discipline i snage'

01.12.2012 u 13:05

Bionic
Reading

Payam Akhavan je stručnjak za međunarodno pravo koji je prve susrete s ovim dijelom svijeta imao u ratu u Bosni i Hercegovini, kada je radio za Tadeusza Mazowieckog, UN-ova izvjestitelja za ratne zločine. Poslije se pojavio na suđenju Tihomiru Blaškiću kao ekspertni svjedok Tužiteljstva, a zatim radio u ekipi Gotovininih odvjetnika tijekom kreiranja žalbe. Za dnevnik Jutarnji list dao je intervju

'Bazirano na dokazima, vjerovao sam da presuda mora biti oslobađajuća. No, bolje je svoja očekivanja držati niže nego poslije biti razočaran. Smatrali smo da nema razloga da Žalbeno vijeće održi presudu vezanu uz teoriju o udruženom zločinačkom pothvatu u sklopu operacije Oluja, bili smo razumno uvjereni da to neće biti tako. Ali, osjećali smo da bi se, s obzirom na to da je Žalbeno vijeće ispitivalo i druge, alternativne mogućnosti odgovornosti, osobito vezane uz pljačku i druge zločine koji su počinjeni u tzv. Krajini, moglo dogoditi da general Gotovina dobije ublaženu, manju kaznu. Čitali smo, naime, razne 'znakove' te zaključili da će Žalbeno vijeće posegnuti za kompromisnim rješenjem. Nasreću, pokazalo se da smo bili u krivu. Oslobođen je i to je dobra odluka jer, s obzirom na dokaze, nije bilo druge mogućnosti za presudu', rekao je Jutarnjem listuPayam Akhavan, jedan od odvjetnika generala Ante Gotovine.

'Svi smo mislili da će doći do neke vrste kompromisa, da će Ante Gotovina biti osuđen na dvije, tri godine, samo da ne bude oslobođen. Ne govorim to i nisam to mislio zbog uvida u dokaze. Mislio sam tako zbog svoga skeptičnog pogleda na cijelu situaciju. Kad su suci rekli: prijeđimo sada na alternativne modele odgovornosti, zgrabio sam komadić papira i napisao kolegama: ‘Evo nas na kompromisu!’ No, trenutak poslije smo shvatili, nije to bio kompromis nego pravda, dodao je Akhavan.

Akhavan je kazao kako je Ante Gotovina 'čovjek je izuzetne discipline i snage'.

'To znači da bi se svaka druga osoba osuđena na 24 godine zatvora za nešto što nije učinila raspala u komadiće. Njemu se to nije dogodilo. Bio je očito duboko razočaran, ali nije izgubio vjeru. Bilo je inspirirajuće vidjeti dostojanstvo s kojim je sve podnosio u groznim okolnostima. Tada se pitate hoćete li ikada izaći iz zatvora i imati normalan život, posebice zato što znate da ste nevini. I svaki put kad bi se pojavila natuknica da bi Žalbeno vijeće možda moglo donijeti blažu kaznu, on bi rekao: ‘Ne! Nevin sam, hoću da moje ime bude očišćeno od toga. Ja nisam počinio zločin.’ To je bio test za njegov karakter', rekao je Akhavan.