OPET MALI MAESTRO

Gotovac želi do slobode preko Polančeca

23.02.2011 u 07:00

Bionic
Reading

U nastavku ponovljenog suđenja u korupcijskoj aferi Mali Maestro danas će svjedočiti bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Odvjetnik optuženog Ivana Gotovca Ljubo Pavasović Visković očekuje da će Polančec 'pomoći da se dođe do istine'

Nakon što je Vrhovni sud poništio oslobađajuću presudu Županijskog suda, slučaj Mali Maestro ponovno se vratio na početak. Nakon suca Vladimira Pavelkovića koji smatra da optuženici Ivan Gotovac i Svjetlan Stanić nisu krivi, slučaj je preuzela sutkinja Gordana Mihela Grahovac. Razlika je i u tome da ovaj put Damir Polančec više nije potpredsjednik Vlade te stoga ne može izbjeći poziv na svjedočenje. Danas će na sudu moći otkriti što zna o namještanju javnih natječaja u Hrvatskom Fondu za privatizaciju.

USKOK, naime, tvrdi da je Stanić podmitio Gotovca pekom i putovanjem u Monte Carlo kako bi mu omogućio da mimo tržišnih uvjeta na povoljan način stekne dionice Dalmacijavina i splitskog hotela Bellevuea, a odvjetnik Ljubo Pavasović Visković smatra da je Polančec, kao Gotovčev nadređeni u to vrijeme, bio upoznat s postupkom privatizacije.

'Vrlo je teško što očekujem, ali mislim da Polančecov iskaz može dosta rasvijetliti slučaj, jer je Gotovcu bio neposredno nadređen i zna sve okolnosti spornog natječaja. Nadam se da ćemo nakon njegovog svjedočenja biti bliže istini', rekao je za tportal Ljubo Pavasović Visković.

On nije htio komentirati odluku Vrhovnog suda koji je ukinuo oslobađajuću presudu njegovom klijentu Gotovcu, ali naravno tvrdi da je Gotovac nevin i da nije bilo potrebno novo suđenje.

Polančec je, podsjetimo, već nepravomoćno osuđen u slučaju plaćanja izrade nepotrebne pravne studije, a prvooptužen je u jednoj od najvećih korupcijskih afera u zemlji - aferu Spice.