KOMENTAR HELENE PULJIZ

Gospodine Oreškoviću, idite kući, vaša je vlada pala

28.01.2016 u 10:25

Bionic
Reading

Vlada Tihomira Oreškovića je pala i to što još uvijek sjedi u Banskim dvorima više ne znači ništa. U samo pet dana Tihomir Orešković i njegov tim izgubili su svaku vjerodostojnost, u samo pet dana uspjeli su nas unazaditi i ubiti nam i ono malo nade u bolju budućnost, a ona je preživjela rat, poraće, institucionaliziranu pljačku, nesposobne i neodgovorne vladare. Gospodine Oreškoviću, ako želite ovom narodu imalo dobra i ako imate imalo ljudske odgovornosti, pakirajte kofere i idite kući - vi nemate nikakve reforme osim revizije prošlosti, vaša vlada gura nas u izvanredno stanje i građanski rat

Strah i nesigurnost zavladali su Hrvatskom, ozračje je poput onog u 1990., kada nam je prijetila velikosrpska agresija, a 2016. nad nama se nadvila prijetnja velikohrvatskog terora. Gospodine Tihomire Oreškoviću, vi i vaša vlada institucionalizirate velikohrvatski teror i rušite ionako krhke temelje demokratske države.

Gospodine Oreškoviću, vi ne razumijete Hrvatsku, vi ne razumijete Europu, vi ne razumijete ni jezik kojim govorimo, ali ne razumijete ni koliko su nam zla nanijeli totalitarni režimi; vi ne razumijete da smo se još na nacionalnom referendumu 1990. oprostili od komunističkog režima i odabrali demokraciju. Ne razumijete kolika su nam zla nanijeli 'veliki Hrvati' koji su nam oduzimali budućnost, uništavali živote pjevušeći himnu i ližući oltare.

Gospodine Oreškoviću, vaše namjere nisu časne. Da su vaše namjere časne, kad ste već pristali biti lider Domoljubne koalicije opasnih namjera, ne biste pristali na to da u vašoj vladi sjede kriminalci, prevaranti, sitni lopovi, neofašisti; da su vaše namjere časne, vi ne biste dvojili o smjeni ministraMije Crnoje, vi ga ne biste ni imali u hrvatskoj Vladi.

Neozbiljan ste političar pa ste u samo tri sata odlučili postati predsjednik Vlade, a ni 11 sati nije vam bilo dovoljno da smijenite ministra koji očigledno krši zakone ove države, širi mržnju i zloupotrebljava prava hrvatskih branitelja, što smo ih kao zajednica dali ljudima koji su nas obranili u Domovinskom ratu. Pričate nesuvisle priče o zlu Holokausta dok našim ulicama marširaju neoustaške povorke, predvođene potpredsjednikom Sabora koji je dio tima što vas je doveo na vlast, vi šutite i pravite se blesavi dok pod našim prozorima skandiraju ustaške pozdrave, a prijetnje smrću, silovanjima i premlaćivanjem postaju dio svakodnevice za sve koji se javno usude izreći svoje mišljenje.

Gospodine Oreškoviću, vi ste velika prevara. Na izbore smo izišli nezadovoljni nesposobnošću SDP-ove vlade Zorana Milanovića, kojoj je prethodila pljačka nacionalnih dobara HDZ-ove vlade Ive Sanadera, u kojoj je vaš lutkar Tomislav Karamarko bio šef tajne policije i ministar unutarnjih poslova. Prevarantska politika Bože Petrova i preostalih mostaša osigurala vam je dovoljan broj ruku u Saboru, a narodu je već tada bilo jasno da je vlast uzurpirana, ali upravo u vama su vidjeli šansu da neće sve biti baš onako kako su zamislili Tomislav Karamarko i njegova bratija, sastavljena od najgorih koje je dao HDZ.

Toliko je ovaj narod očajan, nakon svih ovih teških i krvavih godina, poslije kojih je teško reći je li gori bio rat ili poraće, da je pomislio kako je sama činjenica da stižete iz poslovnog svijeta, iz Kanade, jedne od najuspješnijih država i najdemokratskijih sustava, jamstvo da ćemo konačno ubrzano krenuti u pravom smjeru, u nastavak izgradnje demokratskih institucija, vladavinu prava, gospodarski oporavak. Zna ovaj narod dobro tko je Karamarko i jasno je što je Božo Petrov, ali vi ste bili taj koji im je dao nadu da nam svima može biti bolje. Recite mi, molim vas, kako bi Kanađani reagirali na oktroiranje Vlade i dovođenje premijera iz druge države, onoga koji nema izborni legitimitet.

Imali ste priliku uvjeriti hrvatske građane da niste tek marioneta u rukama Tomislava Karamarka i manjinskog, ali radikalnog desnog krila Katoličke crkve, onoga dana kad se o vašem premijerskom mandatu odlučivalo u Saboru - toga dana morali ste povući ministre koji su se ogriješili o zakon i negiraju temeljne odredbe Ustava RH. Prilika vam se pružila i u slučaju vašeg ministra Mije Crnoje, ali vi ste i tu priliku prokockali bez imalo srama i nakon svega poručili nam da vam trebaju pravni stručnjaci da odlučite o tome je li vam ministar Crnoja kompromitiran?! Sve i da sad smijenite Crnoju, to uistinu više nije važno, svaki vaš daljnji potez, osim pakiranja kofera, posve je nevjerodostojan.

Učinite nam uslugu - dajte ostavku pa da što prije ponovno iziđemo na izbore i tako izbjegnemo uvođenje izvanrednog stanja i bratoubilački rat koji nam spremaju Karamarko, tepeši, hasanbegovići, crnoje i grmoje. Tako ćete vi sačuvati obraz i kakav-takav ugled, a mi ćemo dobiti priliku za očuvanje i izgradnju demokratske države, za život bez straha, za život u kojem postoji i nešto više od stalnog ponavljanja gore prošlosti.

It's time to say goodbye.