SUSRET MESIĆ-HALONEN

Gospodarski odnosi Hrvatske i Finske jako zaostaju za političkim

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 02.09.2009 14:55
  • Objavljeno 02.09.2009 u 14:51
Mesić Halonen

Mesić Halonen

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Politički odnosi Hrvatske i Finske su dobri, ali gospodarski odnosi daleko zaostaju, izjavio je u srijedu u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon susreta s finskom predsjednicom Tarjom Halonen koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

"Naši su politički odnosi dobri, premda ne i dovoljno razvijeni, a naši gospodarski odnosi daleko zaostaju iz onoga što je objektivno moguće i poželjno. Mislim da u tom kontekstu vlade u Zagrebu i Helsinkiju, ali i gospodarski subjekti u obje zemlje imaju dosta posla", rekao je Mesić u izjavi za novinare.

"Moramo energičnije pa i agresivnije raditi na tome da smanjimo deficit u trgovinskoj razmjeni. Mislim da offset aranžmani koji prate ugovor o kupnji, odnosno zajedničku proizvodnju oklopnih transportera Patria, ukazuju na put kojim bi trebalo ići", kazao je.

"Sretni smo zbog posla koji je sklopljen s Patriom. Nadam se da to može biti jedan dobar početak koji će omogućiti i hrvatskim tvrtkama da dođu u Finsku i da tamo razviju svoje poslovanje", rekla je Halonen novinarima.

Mesić je izrazio zadovoljstvo zbog čvrste finske potpore nastavku proširenja EU-a i podsjetio je da je Hrvatska u posljednoj fazi pregovora. Također je rekao kako je siguran da će Hrvatska svoj put u Uniju uspješno završiti unatoč trenutačnom zastoju.

Halonen je primijetila da su pripreme Hrvatske za članstvo u Uniji daleko napredovale i ponudila je pomoć Finske u procesu približavanja RH EU-u.

"Hrabrimo Hrvatsku, bodrimo je na njezinu putu približavanja EU", kazala je, te izrazila nadu da će trenutačni spor između Slovenije i Hrvatske "biti riješen na način kako to mogu ostvariti dvije moderne demokratske države".

Na novinarski upit ima li kakav savjet vezano uz borbu protiv korupcije budući da je u Finskoj ona najmanje prisutna, Halonen je rekla da je bitno učiniti korupciju najtežim mogućim pothvatom te da je vrlo važan učinkovit rad državnih institucija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi