SKANDALOZNO!

Gospićki liječnici potukli se nad umirućim djetetom

  • Autor: Dražen Prša
  • Zadnja izmjena 20.07.2011 12:01
  • Objavljeno 20.07.2011 u 08:01
vrkljan ilijevski milinović

vrkljan ilijevski milinović

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Prša

Smrt uzrokovana teškom bakterijskom infekcijom u subotu u Gospiću otkrila je i krajnje neprofesionalno ponašanje dvojice liječnika koji su se, pred šokiranim roditeljima, nad djetetovim krevetom fizički obračunali

Skandal i sramota u Općoj bolnici Gospić, najblaže je što bi se riječima moglo opisati. I koliko god se to nastojalo sakriti od očiju javnosti, doznali smo u OB Gospić od pacijenata, ali i osoblja da je još u subotu u toj bolnici došlo do naguravanja, verbalnog i fizičkog obračuna dvojice liječnika koji su svoje nesporazume nastojali riješiti uz krevet dvogodišnje umiruće djevojčice Antonije.

Iako je teška bakterijska infekcija bila uzrok zbog kojega je mala Antonija izgubila utrku za životom, fizički obračun iznad kreveta male djevojčice, uz koji su stajali i začuđeni roditelji, zaprepastila je javnost i postavila pitanje kamo ide hrvatsko zdravstvo.

Nemili incident između dvaju liječnika cijelo vrijeme pratila je i majka dvogodišnje Antonije, koja je još u tim trenucima bila živa. Do sukoba je došlo kada je jedan liječnik umiruću djevojčicu nastojao premjestiti s Intenzivnog odjela zbog nedostatka kreveta te u taj krevet smjestiti 'svog' pacijenta, čemu se usprotivio njegov kolega – anesteziolog.

'Da, sukobili su se nad mojim djetetom dok se ono borilo za život. Ja sam to sve gledala. Napao je anesteziologa, radi toga da on ima svog pacijenta i da smjesti moje dijete negdje drugdje', ispričala je šokirana Antonijina majka Marizela Jelić novinarima Nove TV

U OB Gospić pri spomenu na ovaj slučaj svi okreću leđa. Ravnateljica OB Gospić Marija Vrkljan Ilijevski tvrdi da je izviještena o tome da je došlo do nesporazuma i konflikta između dva liječnika, zbog čega je i zatražila da se obojica o spomenutom slučaju očituju te ako se ustanovi potreba, pokrenut će zakonom predviđene stegovne mjere.

O cijelom slučaju upoznato je i Ministarstvo zdravstva i sam ministar Darko Milinović koji je godinama bio ravnatelj OB Gospić. U Ministarstvu su potvrdili da su iz OB Gospić izviješteni o slučaju te da se obavljaju poslovi prikupljanja dokumentacije koja će se potom proslijediti Povjerenstvu za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore.

U gospićkoj bolnici ravnateljica Ilijevski tvrdi da nemili slučaj fizičkog obračuna iznad kreveta dvogodišnje Antonije nije imao nikakav utjecaj na liječenje, jer se djevojčica nalazila u jako teškom stanju, s nalazom meningokokne sepse kojoj je u 90 do 95 posto, i uz pravovremeno liječenje, ishod smrtan.

Bez obzira na činjenicu o smrtnosti ovakvih slučajeva, šokirani roditelji i dalje s pravom sumnjaju u istinitost izrečenog, jer prisustvovanje fizičkom obračunu liječnika nad krevetom umiruće djevojčice s pravom im ostavlja sumnju u to je li ishod mogao biti drukčiji, da liječnici nisu svoje nesporazume pokušavali riješiti na kaubojski način u zdravstvenoj ustanovi.

Inače, u posljednje vrijeme u toj se bolnici uglavnom bilježe zapaženi uspjesi u liječenju i pružanju liječničko-specijalističkih usluga pacijentima u prostorno najvećoj županiji, koju je, zbog iznimno slabe naseljenosti i raštrkanosti stanovništva, teško pokriti medicinskim timovima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi