proširio se na 300 ha

Gori nacionalni park na Tenerifima, evakuirano pet sela

16.08.2023 u 14:22

Bionic
Reading

Požar koji je izbio u nacionalnom parku na španjolskom otoku Tenerife proširio se na 300 hektara, zbog čega su vlasti naredile evakuaciju pet sela i presjekle pristup šumi koja okružuje vulkan Teide

Požar koji je izbio u utorak navečer bjesnio je šumovitim područjem sa strmim gudurama na sjeveroistočnom dijelu kanarskog otoka Tenerife, otežavajući vatrogascima zadatak gašenja požara. "Požar je snažan i nalazi se na kompliciranom području", rekao je regionalni čelnik Kanarskih otoka Fernando Clavijo na konferenciji za novinare na Tenerifima.

"Napori su usmjereni na sprječavanje širenja požara do uglavnom stambenih naselja u blizini obale", dodao je. Oko 10 helikoptera ispušta vodu, a 150 vatrogasaca i 50 vojnika radilo je na obuzdavanju požara, Vlasti kažu da će možda trebati više od jednog dana da se požar stavi pod kontrolu.

Rano u srijedu vatra je uništila oko 130 hektara zemlje u blizini vulkana Teide, najvišeg vrha Španjolske. U nekoliko sati požar se proširio na više od 300 hektara, a ima mnogo sekundarnih požara, rekao je Pedro Martinez, šef hitne službe Tenerifa.

Sela Arrate, Chivisaya, Media Montaña, Ajafoña i Las Lagunetas su evakuirana, a lokalne vlasti su rekle da će daljnje mjere biti poduzete tijekom dana. Rosa Davila, predsjednica vijeća Tenerifa, rekla je da su svi pristupi planinama na otoku zatvoreni. Pozvala je stanovnike i turiste da se drže podalje od šumovitih predjela zbog opasnosti od daljnjeg širenja požara.

"Ovo radimo kako bismo spriječili bilo kakve incidente", rekla je Davila. Prošloga tjedna toplinski val na Kanarskim otocima ostavio je mnoga područja potpuno suhima i povećao rizik od požara. Ovog ljeta vatrogasci su ugasili niz požara na otocima Gran Canaria i La Palma koji su dio arhipelaga Kanarskih otoka. Dvije zračne luke na Tenerifima rade normalno, javlja Radio Canarias.