ANGAŽIRAO AGENCIJU

Gordan Lauc prijeti tužbama: Neću tolerirati one koji javno iznose bezočne laži, klevete i uvrede na moj račun

12.12.2020 u 11:03

Bionic
Reading

Znanstvenik, vlasnik tvrtke Genos i član vladinog Znanstvenog savjeta Gordan Lauc najavio je na Facebooku kako će pokrenuti pravne radnje protiv osoba koji, prema njegovom sudu, iznose laži, klevete i uvrede na njegov račun.

Podsjetimo, proteklih tjedana znanstvenik Ivan Đikić, ali i varaždinski župan Radimir Čačić prozvali su Lauca, svaki iz svojih razloga, za sukob interesa i zarađivanje na račun građana Hrvatske. Lauc se u svom odgovoru ne obraća nikome izravno, no očito je da se referira na njihove prozivke.

Upozorenje pred pokretanje pravnih radnji Dragi FB prijatelji i ostali pratitelji. Nažalost u javnom prostoru se...

Objavljuje Gordan LaucSubota, 12. prosinca 2020.

'Dragi FB prijatelji i ostali pratitelji. Nažalost u javnom prostoru se pojavilo više osoba koje misle da o meni mogu slobodno iznositi razne laži, klevete i uvrede pa moram reagirati. No prije pojedinačnih reakcija šaljem ovo javno upozorenje svima da o meni ne iznose i ne prenose laži ili klevete, te da me javno ne vrijeđaju, jer ću u suprotnom biti prisiljen poduzeti sve dopuštene pravne radnje radi zaštite svoje časti i ugleda', piše Lauc.

Lauc ističe da nema problema s osporavanjem njegovog autoriteta, a potom navodi nekoliko mjerila za koje tvrdi da potkrepljuju njegov znanstveni autoritet. Ističe kako je profesor na Sveučilištu u Zagrebu, navodi kako je gostujući profesor na University of Edinburgh, Kings College London, Johns Hopkins University i Edith Cowan University.

  • +5
Gordan Lauc Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ističe i niz uspjeha svoje tvrtke Genos, te naglašava kako je direktor jedne od tri najznačajnije svjetske organizacije u svom području istraživanja (glikobiologija), voditelj centara izvrsnosti i kompetencija na hrvatskim akademskim institucijama.

Tvrdi i kako je financijski neovisan stručnjak s međunarodnim autoritetom, te naglašava kako nije 'plaćenik' vlade. 'U ovoj pandemiji već sam imao i neugodnih situacija pa čak i otvorenih prijetnji od pojedinih ministara', precizira Lauc.

Konačno, Lauc naglašava: 'Niti ja osobno, niti institucije koje predstavljam više ne mogu i neće tolerirati bezočne laži i uvrede koje se ovih dana pojavljuju u javnom prostoru. Angažirao sam agenciju da aktivno traži takve objave i dao uputu odvjetnicima koji nas prate da rutinski podnose kako krivične prijave za uvredu i klevetu, tako i tužbe za naknadu štete, kako meni osobno, tako i institucijama koje predstavljam ili vodim. Također upozoravam medije da prije javnog objavljivanja neistinitih informacija i izjava (tipa: 'Lauc laže', 'Lauc iznio netočne brojeve', 'Lauc priča gluposti', 'kvazi-znanstvenik', 'rent-a-znanstvenik' i sl.) zatraže moje očitovanje i odgovor na navedene tvrdnje, budući da bi u suprotnom pravne radnje mogle biti pokrenute i protiv njih. Nemam nikakvih problema s osporavanjem ili preispitivanjem bilo čega što kažem ili prenesem, no to mora biti potkrijepljeno činjenicama, a ne paušalnim tvrdnjama ili krivim prenošenjem izvrnutih izjava', zaključuje Lauc.