'OTVORENO' O MIRENJU

Gorak okus nakon propalog štrajka: 'Ministre, svi ti vaši postoci ne znače ništa'

28.11.2018 u 07:35

Bionic
Reading

Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske te Damir Novotny, ekonomski analitičar razgovarali su u emisiji 'Otvoreno' o uspješno završenom procesu mirenja kojim je izbjegnut štrajk zaposlenih u javnim službama

'Drago mi je da smo uspjeli završiti proces mirenja s osam sindikata javnih službi, a i pregovore s državnim službama. Treba istaknuti da od 2,8 milijardi kuna povećanja proračuna je 1,6 milijardi za mirovine, a 1,1 milijardi kuna su plaće državnih i javnih zaposlenika. Naši službenici, bilo u javnim, bilo u državnim službama, naši liječnici, profesori, policajci, državni službenici svakako zaslužuju više, ali ovo je bio maksimum koji je Vlada mogla dati, a da se očuva stabilnost javnih financija. Ministri će naći uštede u svojim resorima kako bi se namaknuo novac za povećanje plaća koje je dogovoreno odnosno 3% + 2%', rekao je ministar Marko Pavić.

Predsjednik sindikata prosvjednih radnika Preporod Željko Stipić rekao je da je razočaran pregovorima, budući da se ispostavilo da vlast ne tretira jednako sve partnere.

'U postupku mirenja mogli smo ići manje od 18%, imao sam mandat, ali je ministar rekao da on nema mandat ići više od 3%. Za sat vremena se ispostavilo da ima prostora. Nijedan ministar do sada nije na tako različit način pristupio socijalnim partnerima. Ako se znalo da ima prostora onda je trebalo prekinuti naš postupak mirenja i vidjeti može li se tu nešto napraviti. Smatram to izrazito nekorektnim. Dobar dio našeg članstva i zbog toga će biti sutra u štrajku jer se pokazalo da vlast ne tretira jednako sve partnere. Kad je nešto prioritet onda za to ima novca. Obrazovanje i javni sektor nije prioritet', rekao je Stipić, na što mu je Pavić uzvratio da nije korektno iznositi detalje mirenja.

'Svi ovi silni postoci ne znače ništa mojoj učiteljici u gradu Zagrebu s 37 godina radnog staža i uz to je mentorica pa ima 800 kuna povećanje na plaću. Ona treba ići u mirovinu za 3 godine i njezina plaća je 280 kuna manja od prosječne plaće u gradu Zagrebu. Svi ovi vaši postoci, ministre, ne vrijede ništa. Taj sektor je potplaćen desetljećima i očekivali smo da kad konačno Hrvatskoj krene nabolje da će se vidjeti na našim plaćama. To se nažalost neće vidjeti u 2019. godini, rekao je Stipić.

Cijelu emisiju 'Otvoreno' pogledajte ovdje.