REFORMA OBRAZOVANJA

GOOD inicijativa: Zahtjevi građana napokon su ispunjeni

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 14.09.2017 16:30
  • Objavljeno 14.09.2017 u 16:30
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Tri mjeseca i trinaest dana od prosvjeda, na kojem je preko 30.000 građana tražilo smjenu ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, voditeljice Posebnog stručnog povjerenstva Dijane Vican te odabrane voditeljice Ekspertne radne skupine Jasminke Buljan Culej zbog netransparentnosti procesa i prikrivanja dokumenata, zahtjevi građana su ispunjeni, ocijenila je u četvrtak GOOD inicijativa, čiji su članovi organizirali prosvjed

Odluka dolazi tri mjeseca prekasno, za što odgovornost leži na političkim akterima, ali jasno pokazuje da je 30.000 građana, koji su izašli na prosvjed diljem Hrvatske, bili u pravu te da se njihovi argumenti ne mogu ignorirati. To su potvrdili i dokumenti koji su u međuvremenu izašli u javnost, kao i uključeni akteri u svojim istupima, kaže se u priopćenju.

  • +3

Prosvjed Hrvatska može bolje

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zbog partikularnih interesa i pogodovanja Cjelovita kurikularna reforma je zaustavljena već punih šesnaest mjeseci.Takav pristup jednoj od najvažnijih reformi i posljedice takvog pristupa moraju biti upozorenje za buduće poteze bilo koje vlade ili ministra u području obrazovne politike.

Nedopustivo je da djelovanje krovnog tijela, Posebnog stručnog povjerenstva, za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije bude proglašeno tajnim, pa GOOD inicijativa smatra da treba proces učiniti transparentnim i ukinuti odredbu o tajnosti zapisnika sjednica iz Statuta toga tijela. To je posebno važno u kontekstu u kojem je premijer Andrej Plenković najavio preuzimanje vođenja toga tijela.

Smatraju da najavljeni novi natječaj/poziv za odabir članova Ekspertne radne skupine mora biti jasno pravno definiran (postojanje roka žalbe, prava na uvid u dokumentaciju i sl.), a sam odabir utemeljen na jasnim kriterijima, poštivanjem procedura i uvažavanjem interesa javnosti za sami postupak.

Glas "ulice" nije bilo vikanje ispraznih parola i borba s vjetrenjačama, nego jasno i argumentirano traženje ozbiljnog i transparentnog pristupa obrazovanju i budućim generacijama, ističe GOOD inicijativa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!