NACIONALNA DISKRIMINACIJA

GONG traži ocjenu ustavnosti biračkog prava manjina

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.02.2011 16:11
  • Objavljeno 22.02.2011 u 13:58
Pupovac Radin

Pupovac Radin

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

GONG je danas Ustavnom sudu poslao prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti zadnjih izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, koje se tiču ostvarivanja dopunskog biračkog prava nacionalnih manjina

Polazeći od pretpostavke da Ustav jamči ravnopravnost svih nacionalnih manjina, a biračko pravo je, između ostalog, jednako, tj. glas pripadnika nacionalnih manjina mora vrijediti jednako, GONG ocjenjuje da se navedenim izmjenama nacionalne manjine stavljaju u neravnopravni položaj.

Naime, manjine koje u stanovništvu RH sudjeluju s manje od 1,5 posto stanovnika imaju dopunsko biračko pravo, a manjine poput srpske koje sudjeluju s više od 1,5 posto stanovnika nemaju dopunsko biračko pravo.

Pripadnicima spomenutih dviju skupina nacionalnih manjina glas neće vrijediti jednako, tj. glas pripadnika nacionalnih manjina koje sudjeluju s manje od 1,5 posto stanovnika u njihovoj posebnoj izbornoj jedinici neće vrijediti jednako kao i glas manjina koje sudjeluju s više od 1,5 posto stanovnika. Drugim riječima, u GONG-u strahuju da ovakvo zakonsko rješenje biračkog prava srpsku nacionalnu manjinu privilegira u odnosu prema drugim nacionalnim manjinama.

Stoga su pozvali Ustavni sud da što prije prihvati prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i donese odluku kako bi se znala izborna pravila u tekućoj izbornoj godini i na taj način sačuvao integritet izbornog procesa.

Saborski zastupnici srpske manjine Milorad Pupovac i zastupnik Talijana Furio Radin početkom veljače uputili su pismo predsjedniku Ivi Josipoviću, premijerki Jadranki Kosor, predsjednici Ustavnog suda Jasni Omejec, predsjedniku saborskog Odbora za Ustav i poslovnik Vladimiru Šeksu i predsjednici Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesni Pusić u kojem su pozdravili izmijenjeni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. Njihovu argumentaciju možete pročitati ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi