sloboda medija

Gong o Božinoviću: Najava ministra da novinari neće moći pitati ministre o njihovom radu, izuzetno je opasna za demokraciju

13.10.2020 u 12:55

Bionic
Reading

Gong je u utorak poručio da je najava ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića prema kojoj novinari više neće moći na Markovom trgu prilaziti ministrima po izjave "izuzetno opasna za demokraciju" te apelira da se novinari zaštite, a ne da im se tamo zabrani rad

Takva najava ministra uslijedila je nakon što je u ponedjeljak 22-godišnji Danijel Bezuk u rafalnoj pucnjavi iz automatskog oružja na Markovom trgu teško ranio policajca koji osigurava ulazak u Banske dvore, sjedište vlade.

Ministar Božinović je nakon tog događaja izjavio kako novinari više neće moći pristupiti ministrima radi vlastite sigurnosti.

"Vlada nema redovite konferencije za medije, ne obavještava pravovremeno i transparentno građane i građanke o svom radu, dnevni redovi vlade dostupni su najranije tek dan prije sjednice ili pak to isto jutro. Ovakav odnos prema javnosti produbljuje nepovjerenje i sumnju u rad institucija", navodi Gong u priopćenju.

Najava ministra Božinovića da novinari i novinarke neće moći pitati ministre i ministrice o njihovom radu, odnosno onemogućit će im da rade svoj posao, izuzetno je, poručuju, opasna za demokraciju.

"Kako je jedini način da građanke doznaju što vlast radi, a da nije riječ o vladinom PR-u, preko medija, ako se novinarkama uskrati mogućnost da pitaju i traže odgovore, javni prostor obuzet će tišina ispunjena nepovjerenjem i strahom", smatra ta nevladina organizacija.

Pod krinkom sigurnosti zapravo će se, drže, stvoriti nesigurnost, nestabilnost i nepovjerenje. Stoga Gong apelira da se zaštite novinarke dok rade svoj posao, a ne da im se zabrani rad na Trgu sv. Marka.

U 2020. godini nastavio se trend ugrožavanja slobode novinarstva u Hrvatskoj. Budući da Gong prati i reagira na slučajeve ugrožavanja slobode medija i profesionalnog novinarstva te poziva na zaštitu novinarki i novinara, upozoravaju kako bi zabrana rada medija ispred Sabora i vlade dodatno pogoršala aktualno stanje. Izvješće Europske komisije o vladavini prava u Hrvatskoj upravo ističe kako su medijske slobode narušene, a istraživačko novinarstvo se obeshrabruje.

Gong je jučer upozorio kako briga za sigurnost ne smije dovesti do erozije demokracije, a današnja situacija, kažu, upravo vodi tome. Iako incidente treba maksimalno ozbiljno shvatiti, ne bi ih se smjelo iskoristiti kao izliku za zatvaranje i otežani pristup institucijama.

Bez slobodnog novinarstva nema ni demokracije. Novinarstvo nije slobodno ukoliko postoje ograde i zabrane, poručuje Gong.