130 NEPRAVILNOSTI

Gong: Glasači izvan prebivališta teško su dolazili do biračkih mjesta

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 05.07.2020 20:30
  • Objavljeno 05.07.2020 u 20:28

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Gong je tijekom izbornog dana, koji je protekao uglavnom mirno, primio više od 130 neanonimnih dojava o izbornim nepravilnostima i odgovorio na upite više od 200 građanki i građana

Najveći broj nepravilnosti odnosio se na kršenje izborne šutnje slanjem SMS poruka građanima za koga da glasaju, a koje su slale stranke HDZ, SDP i BM 365. Gong je istaknuo da posebno zabrinjavaju poteškoće u ostvarivanju biračkog prava.

'Građanke i građani koji su se prijavili za glasanje van mjesta prebivališta žalili su se na tešku dostupnost posebnih biračkih mjesta te nedovoljno prethodno informiranje o tome gdje se nalaze ta, često udaljena i teško dostupna biračka mjesta', priopćio je Gong u nedjelju.

Ističu slučaj Zagrepčana koji su se na vrijeme prijavili da bi glasali na biračkom mjestu na Silbi koji su upućeni u Zadar, dok su oni koji su bili na Susku morali ići glasati na Mali Lošinj.

'Međutim, da bi iskoristili brodske linije koje do Malog Lošinja postoje, izgubili bi cijeli dan, a u jutrošnjem pristajanju brod je jedva dva sata neuspješno pokušavao ući u luku', precizirao je Gong.

Veliki broj prijava odnosio se i na neprofesionalnost i kršenje procedura od strane biračkih odbora i nepoštivanje COVID-19 mjera, istaknuo je Gong. Preciziraju da se od birača i biračica nije tražilo da skinu maske radi identificiranja, članovi biračkih odbora nisu nosili maske, nedostajalo je dezinficijensa, a nije se pazilo niti na propisani razmak.

Gong je izdvojio i dva slučaja u X. Izbornoj jedinici u kojoj je birački odbor kršio izbornu proceduru na način da je birače koji su se na vrijeme prijavili za glasanje izvan mjesta prebivališta uputio da glasaju na regularnom, a ne posebnom biračkom mjestu i to ne za liste svoje izborne jedinice, nego za liste X. Izborne jedinice. Gong je ocijenio da je riječ o zabrinjavajućem slučaju zbog mogućnosti dvostrukog glasanja.

Veliki broj upita koje je rješavao Gong odnosio se i na posebna biračka mjesta onih biračica i birača koji nisu znali gdje provjeriti kojem biračkom mjestu pripadaju. Gong je upozorio da na pojedinim posebnim biračkim mjestima nisu bili osigurani glasački listići za sve izborne jedinice, a na pojedine otoke poput Visa i Brača stigli su trajektom tek kasno popodne.

Gong je izvijestio i da je zaprimio pozive od građana u samoizolaciji izvan svojeg prebivališta koji nisu mogli ostvariti biračko pravo. Pritom je nevladina organizacija podsjetila da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) dužno omogućiti glasanje osobama u samoizolaciji, kao i osobama zaraženim koronavirusom, ali samo na adresi njihovih prebivališta.

Uz to, Gong je zabilježio i i nekoliko dojava birača koji su trebali glasati na svojim uobičajenim biračkim mjestima, ali se nisu nalazili na popisu birača iako imaju važeće dokumente.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!