za reviziju vatikanskih ugovora

Gong: Financijska izvješća Crkve trebaju biti dostupna javnosti

11.02.2019 u 13:13

Bionic
Reading

Odbijanjem inicijative za reviziju Vatikanskih ugovora vladajući su propustili priliku za ponovo otvaranje teme financiranja Katoličke crkve, upozorila je u ponedjeljak udruga Gong i zatražila da financijska izvješća Crkve budu dostupna javnosti, kao što to zakon obvezuje druge neprofitne organizacije

'Ne postoje precizni podaci o financiranju Crkve iz proračunskih sredstava. Po podacima Vlade, radi se o oko 600 milijuna kuna godišnje iz državnog proračuna, dok podaci s lokalne razine vlasti nisu pregledni. Kad se tome zbroje prihodi koje Crkva ostvaruje od vjernika i dotacije koje dobija iz inozemstva, iznos njenih prihoda, koje nigdje ne prikazuju, daleko je veći', naglašava Gong u priopćenju.

Gong je od vladajućih zatražio da financijska izvješća Crkve budu dostupna javnosti koja ima pravo znati kako se Crkva financira i na što se taj novac troši.

'Katolička crkva u Hrvatskoj financira se netransparentno. Odbijanjem inicijative za reviziju Vatikanskih ugovora, vladajući su propustili priliku za ponovo otvaranje teme financiranja Crkve', ocijenili su.

  • +10
Redovito plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

U registru pri Ministarstvu financija su godišnja financijska izvješća i bilance neprofitnih organizacija, kao što je Gong. S druge strane, vjerske zajednice ne moraju izrađivati godišnje financijske planove, ni voditi poslovne knjige i čuvati ih po zakonom propisanim pravilima, niti podliježu revizijskim uvidima.

'Sve su to obveze neprofitnih organizacija kakve bi trebala vrijediti i za Katoličku crkvu te za sve druge vjerske zajednice koje djeluju na području Hrvatske', poručuje Gong.

Da u Crkvi ima onih koji podupiru transparentnost, potkrijepili su primjerom dubrovačkog biskupa Mate Uzinića, koji samoinicijativno objavljuje financijska izvješća za svoju biskupiju.