rezultati ankete

Treba li napraviti reviziju Vatikanskih ugovora? Evo što o tome misle čitatelji tportala

08.02.2019 u 15:27

Bionic
Reading

Dio oporbe smatra kako je vrijeme da se promijeni način financiranja crkvenih zajednica i da se vjeronauk izbaci iz škole, odnosno da je potrebna revizija Vatikanskih ugovora, dok se vladajući i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović protive tome. Čitatelje tportala pitali smo: Treba li napraviti reviziju Vatikanskih ugovora? Evo što su odgovorili

Klub GLAS-a i HSU-a traži izmjenu Vatikanskih ugovora, a inicijativu su pokrenuli prije godinu dana. Traže da se uvede njemački ili talijanski sustav, prema kojem svaki vjernik uplaćuje novac svojoj vjerskoj zajednici. Među prijedlozima su i izmjena nastave vjeronauka u školama, restrukturiranje vojnog ordinarijata i novi model financiranja Crkve.

'Smatramo da je iznos, oko milijardu kuna godišnje, barem tri puta veći nego što je realna mogućnost države koja ima velike socijalne probleme, pa i u zdravstvu. S druge strane, smatramo da je potrebno revidirati i postojeći model vjeronauka', kazao je i u HRT-ovoj emisiji 'Otvoreno' u srijedu navečer saborski zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh te spomenuo pravnu nejednakost. Naglasio je da ako se protiv svećenika pokreće kazneni postupak, najprije se tada mora obavijestiti njihov biskup, a tek onda krenuti dalje.

Prošla je 21 godina od ratifikacije Vatikanskih ugovara i do danas je država izdvojila oko 15 milijardi kuna za crkveni proračun. Riječ je o četiri međudržavna sporazuma, od kojih su prva tri potpisana 1996. godine, a četvrti dvije godine kasnije. Njima se podrazumijeva to da se Katolička crkva financira iz državnog proračuna te na godišnjoj razini dobije oko milijardu kuna.

U anketi tportala o tome treba li napraviti reviziju Vatikanskih ugovora glasalo je ukupno 4853 čitatelja. Većina, njih 84,8 posto, smatra da treba revidirati Vatikanske ugovore dok je tek 13,9 posto protiv toga. Ostatak, točnije 1,4 posto, ne zna što bi bilo najbolje napraviti po tom pitanju.