UDRUGE NAKON 'ZELENOG SVJETLA'

'Golf na Srđu je štetan - ekonomski i okolišno'

07.03.2013 u 15:18

Bionic
Reading

Povjerenstvo u postupku procjene utjecaja na okoliš sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem Srđ jednoglasno je donijelo pozitivno mišljenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš, podsjeća Media servis. Time je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zaduženo da u sljedećih mjesec dana donese Rješenje kojim će odlučiti je li zahvat uz predložene mjere zaštite okoliša i program praćenja stanja okoliša prihvatljiv za okoliš ili nije. Na takvu odluku reagirale su i udruge civilnog društva koje se protive izgradnji golf terena na Srđu, ali i investitor iz tvrtke Golf park Dubrovnik

Udruge Zelena akcija i Srđ je naš protive se ovakvoj odluci povjerenstva i traže od Ministarstva zaštite okoliša i prirode da odbije izdati rješenje za ovaj, kako ističu, ekonomski i okolišno štetan projekt, prenosi Media servis. Oni ističu kako je studija tri puta vraćana na doradu iako je ista mogla biti vraćena samo jedanput.

'To znači da je Ministarstvo, sukladno zakonu, trebalo odbiti zahtjev investitora nakon što prva dorada Studije nije zadovoljila kriterije, a ne pogodovati investitoru i dozvoljavati mu još čak dvije dorade. Brzanjem procedura i podilaženjem golferima želi se progurati projekt izgradnje golf resorta s vilama i apartmanima na Srđu prije nego ga građani Dubrovnika odbace na referendumu za koji su se izborili skupljanjem potpisa za njegovo raspisivanje', stoji u priopćenju Zelene akcije i Srđ je naš.

Udruge također ističu da je ekonomska studija potpuno neutemeljena po mišljenju stručnjaka s Ekonomskog fakulteta, Instituta Ivo Pilar i Instituta za turizam te u sebi ne sadrži sve troškove infrastrukture koje će platiti grad Dubrovnik i RH.

'U studiji nije napravljena procjena utjecaja na faunu ni na morski ekosustav. Ovaj projekt bi trajno uništio 62 posto prirodnih površina šuma i šumskog zemljišta. Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja je bilo višestruko kritizirano zbog nekvalitetnih studija utjecaja na okoliš i odbacivanja prijedloga i komentara javnosti, kako od građana, udruga za zaštitu okoliša, relevantnih i cijenjenih stručnjaka, tako i od Europske komisije. Ukoliko ministar Zmajlović potpiše pozitivno rješenje o prihvatljivosti SUO-a za golf resort na Srđu, to će značiti da nije napravio ništa kako bi, po njegovom vlastitim riječima, vratio povjerenje javnosti u studije utjecaja na okoliš', kažu iz Zelene akcije i inicijative Srđ je naš.


S druge strane, iz tvrtke Golf park Dubrovnik zadovoljni su pozitivnim mišljenjem stručnog povjerenstva.

'Nakon više od šest godina truda i zalaganja za realizaciju projekta Golf Parka Dubrovnik, i struka je potvrdila da zahvat neće imati štetnog utjecaja na okoliš i prirodu. Stav Društva Razvoj golf je od samog početka bio da s okolišem i utjecajem na okoliš nema nikakvih kompromisa i drago nam je da je struka dokazala isto. Studija utjecaja na okoliš, na kojoj je sudjelovalo i koju je izradilo četrnaest priznatih nezavisnih stručnjaka, dokazala je svoju stručnost i potvrdila izvornost izrađenih analiza, čime je projekt Golf Park Dubrovnik dobio potvrdu sa stručne strane da ne proizvodi utjecaje koji bi bili opasni za okoliš', priopćili su iz Golf parka Dubrovnik.

Prokurist Društva Razvoj golf Ivan Kusalić je istaknuo kako je tvrtki Golf park Dubrovnik iznimno drago da je struka potvrdila tvrdnje investitora i izrađivača Studije utjecaja na okoliš koje se godinama komuniciraju prema javnosti te kako nije čudo da je Povjerenstvo jednoglasno prihvatilo Studiju jer je izrađena po najvišim standardima i propisima EU-a.

Inače, pozitivno mišljenje savjetodavnog stručnog povjerenstva Ministarstvu služi kao savjetodavna podloga stručnjaka za donošenje Rješenja o prihvatljivosti zahvata za okoliš. 'Ovo je veliko priznanje stručnjacima koji su izrađivali Studiju, ali i samom projektu Golf park Dubrovnik', zaključio je Kusalić u izjavi za Media servis.