ISTRAŽIVANJE CROBAROMETRA

Godinu obilježio pesimizam, rast HDZ-a i ORaH-a te pad SDP-a

18.12.2014 u 19:31

Bionic
Reading

Hrvatska zaključuje godinu pesimistično, a građani većinu glasova daju trima strankama. HDZ je uvjerljivo prvi, a SDP i ORaH posljednjih se mjeseci izmjenjuju na drugom mjestu. Podaci su to iz redovitog istraživanja koje je agencija IPSOS PULS na 976 ispitanika provela za Dnevnik Nove TV

HDZ je, pokazalo je istraživanje koje donosi Dnevnik Nove TV, završio prosinac s rastom te zaključuje godinu s potporom 26,9 posto birača. SDP završava godinu na 18,7 posto. Tako se vladajuća stranka vratila na drugo mjesto rastom, a na treće je pao ORaH s potporom 16,6 posto građana.

GODINA HDZ-a I ORaH-a, SDP NIKAD LOŠIJI

HDZ može biti zadovoljan godinom, završava je kao najjača stranka. Posljednjih šest mjeseci 'zacementiran' je na 25 -26 posto. U travnju je pretekao SDP, a početkom godine uživao je potporu 20 posto birača.

SDP-ova godina pada traje od siječnja i 24 posto, a u travnju prvo mjesto preuzima HDZ. Praktički od ljeta SDP ima između 17 i 19 posto. N, od rujna više nisu ni druga opcija, pretekao ih je ORaH. Posljednjih mjeseci ove dvije stranke zapravo se izmjenjuju iz mjeseca u mjesec.

ORaH slavi godinu dana sa strelovitim usponom. Još u veljači imali su 4 posto, u svibnju su dobili prvog EU zastupnika, a od rujna preoteli su mjesto SDP-u. Prosinac završavaju sa 16,6 posto, i to je prvi put da ne bilježe rast, već pad na mjesečnoj razini.

DOBITNICI I GUBITNICI GODINE

Hrvatska zora očito na krilima svog predsjedničkog kandidata završava prosinac na 4,9 posto. Blok umirovljenika zajedno je na 3,8, a HSS na 3,4 posto.

Bandićeva lista trenutačno ima potporu od 2,7 posto. HDSSB uživa potporu od 2,3 posto. Istu potporu imaju i Laburisti. HSP je na 1,4, a HSU na 1,3 posto. HNS završava godinu na 1,2 posto, a HSP dr. Ante Starčevića na 1,1 posto. HSLS I IDS imaju po 1 posto.

Ostale stranke imaju 4 posto, a neodlučnih je birača 7,3 posto.

HDZ-ova KOALICIJA UVJERLJIVO PRVA

HDZ-ova koalicija i dalje bi, da su danas izbori, bila prvi izbor birača. Uživa potporu od 33,5 posto. SDP-ova koalicija u ovom trenutku može dobiti 23,5 posto potpore birača.

ORaH pak ima potporu 16,1 posto, a Savez za Hrvatsku 5,9 posto. Tu su još i Laburisti s 4,7 posto i Bandićeva lista s 3,2 posto. Ostale stranke dobile bi 4,3 posto potpore. Neodlučnih birača je 8,7 posto.

GODINA PESIMIZMA I RAZOČARANJA

Građani su i cijelu 2014. pesimistični kada je u pitanju smjer kojim ide zemlja - tako 82 posto birača misli da zemlja ide u lošem smjeru, a suprotno misli samo 11 posto. Ne zna njih 7 posto.

Ovaj pesimizam nije iznenađenje, jer već mjesecima sličan postotak birača misli kako Hrvatska ide u lošem smjeru.

VLADI DVIJE TREĆINE GRAĐANA NE VJERUJE

Vladinoj politici ne vjeruje 79 posto građana, a to je već mjesecima jednak broj. U Vladinu politiku vjeruje 17 posto građana, a ne zna njih 4 posto.