međunarodnog dana borbe protiv homofobije

Glavni tajnik UN-a: LGBTIQ zajednica "pojačano ranjiva" u vrijeme koronakrize

17.05.2020 u 12:11

Bionic
Reading

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je u nedjelju kako su pripadnici LBGTIQ zajednice, lezbijske, homoseksualci, biseksualci, transrodne i interseksualne osobe, "pojačano ranjivi" tijekom pandemije koronakrize.

Guterres se pozvao na izvješća prema kojima policija krivo tumači smjernice ponašanja u pandemiji kako bi se usmjerila na pojedince i organizacije koje se temelje na rodnom identitetu ili seksualnoj orijentaciji.

"Već suočeni s pristranošću, napadima pa i ubojstvima samo zbog toga što jesu ili koga vole, mnogi pripadnici LGBTI populacije doživljavaju pojačanu stigmu kao rezultat koronavirusa, kao i nove probleme u trenutku kada traže zdravstvenu skrb", navodi se u poruci glavnog tajnika UN-a, objavljenoj povodom međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, koji se obilježava u nedjelju.

Skoro 40 posto ispitanika, pripadnika LGBTI zajednice, naveli su da su nedavno bili maltretirani, pokazuju rezultati istraživanja koje je diljem Europe među LGBTI populacijom provela Agencija za osnovna ljudska prava (FRA), koji su objavljeni krajem prošlog tjedna.