dr. ivo ivić ZA TPORTAL

Glavni splitski infektolog priznaje: Za suzbijanje epidemije ne postoji dobra mjera izuzev novog lockdowna, za što nisam uvjeren da će se dogoditi

19.11.2021 u 13:52

Bionic
Reading

Splitska bolnica ovog tjedna oborila je negativne rekorde: brojka hospitaliziranih zbog COVID-a 19 narasla je na 193, gotovo jednako kao u ovo doba lani, no na respiratorima se nalazi dvostruko više pacijenata - na današnji dan čak 44. Po najnovijim podacima, u zadnja 24 sata preminulo je pet osoba

Podaci djeluju još dramatičnije ukoliko se zna da se na bolničko liječenje primaju isključivo teži slučajevi, dakle osobe koje zahtijevaju pomoć kisika pri disanju. 'Da, uglavnom primamo pacijente koji zahtijevaju oksinogenoterapiju. Najveći je pritisak na jedinicu intenzivnog liječenja', potvrdila je za tportal infektologinja dr. Mirela Pavičić-Ivelja.

Covid odjel splitske bolnice prošlog tjedna proširen je i na treći kat objekta na Križinama, odakle je iseljen Interni odjel koji ponovno djeluje u reduciranom obliku. Nakon nedavnog otkazivanja hladnog pogona radi se o dodatnom smanjenju zdravstvene zaštite za necovid bolesnike, a s obzirom na konstantno velike brojke novorazaženih, u splitskoj bolnici za iduće tjedne očekuju čak i veći pritisak.

Među hospitaliziranima prevladavaju starije osobe, u najvećoj mjeri necijepljene. 'Ima i mlađih bolesnika, dakako, ali ne smiju se zanemariti bolesti i patnje naših starijih sugrađana. Mahom necijepljenih, u tom segmentu smo kao društvo očito zakazali', dodaje Pavičić Ivelja.

Glavni splitski infektolog dr. Ivo Ivić za tportal decidirano tvrdi da, barem u slučaju splitske bolnice, nisu točne informacije o masovnom proboju koronavirusa u bolnički sustav, odnosno da je velik broj hospitaliziranih zapravo premješten na covid odjel s drugih bolničkih odjela, nakon što su ondje zaraženi koronavirusom.

'Dakako da postoje primjeri pojave pozitiviteta u samom KBC-u, no oni su zaista pojedinačni i u ukupnom broju hospitaliziranih takvi pacijenti čine iznimno malen dio. Radi se o pojedinačnim slučajevima', tvrdi Ivić.

Slijedom toga on nije uvjeren da bi prijedlozi za masovno testiranje zdravstvenih radnika, bili oni cijepljeni ili ne, polučilo značajan učinak. Cijepljenje je, upozorava, i dalje jedini oblik suzbijanja ove pandemije.

'Nije tajna da i cijepljene osobe mogu biti zaražene i mogu prenijeti virus i jasno je da je osnovna namjena cjepiva sprječavanje težih oblika bolesti. No cijepljene osobe u principu su infektivne u manjem opsegu i u kraćem razdoblju, pa je jasno i da je učinak te mjere na koncu povoljan. Ukoliko takve osobe poštuju pravila ponašanja i koriste zaštitnu opremu, rizik infekcije zaista nije velik', tvrdi dalje ovaj splitski infektolog.

  • +3
Split: Prosvjednici protiv obaveznih covd potvrda ispred Županije Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos / CROPIX

Smisao uvođenja covid potvrda zapravo jest poticanje građana na cijepljenje, to priznaje i Ivić, jer bi većina stanovništva bila dobro zaštićena i u splitskoj bolnici po njegovim procjenama nalazilo bi se dvadesetak umjesto dvjestotinjak pacijenata, a na respiratorima njih četiri ili pet umjesto pedesetak. U tom slučaju on ne bi puno brinuo ukoliko bismo imali 'sedam tisuća blago bolesnih ljudi'.

'Ne postoji apsolutna, nego tek optimalno moguća sigurnost. Princip je sasvim jasan: da smo cijepili kompletno stanovništvo, morali bismo tek dobro 'ograditi' najrizičnije skupine dok bi preostali mogli nastaviti normalno živjeti. U ovakvoj kombinaciji cijeljene i necijepljene populacije, nažalost, za suzbijanje epidemije ne postoji dobra mjera izuzev novog lockdowna, za što nisam uvjeren da će se dogoditi', zaključuje Ivić.