vruća tema na stolu EK

Je li 12 mjeseci predugo? Italija i Grčka žele skratiti vrijeme valjanosti covid potvrde

19.11.2021 u 12:30

Bionic
Reading

Vodstvo Europske komisije (EK) razgovara sa znanstvenicima o tome koliko dugo će treća doza biti učinkovita u zaštiti od covida-19. Italija razmišlja o skraćivanju valjanosti covid potvrde dok Grčka razmatra sličan korak čak i bez zajedničke odluke EU-a

Euractiv piše da Bruxelles raspravlja o tome koliko dugo će treće doze cjepiva protiv covida-19 ostati učinkovite.

Rumunjska, Bugarska, Mađarska, Češka, Grčka, Hrvatska i druge zemlje već su počele nuditi građanima treću dozu. Prioritet su uglavnom starije osobe i one s osnovnim zdravstvenim problemima.

Trenutno je Italija usred četvrtog vala covida, a broj slučajeva naglo raste. U odnosu na prošli tjedan bilježi se porast novozaraženih za 26,3 posto, smrtnih slučajeva za 18,9 posto, a pacijenata na intenzivnoj njezi za 15,6 posto.

Iz tog razloga talijanska vlada razmatra preispitivanje razdoblja valjanosti covid potvrda i njihovo skraćivanje s 12 na devet ili šest mjeseci. Nacionalni zdravstveni institut objavio je da učinkovitost cjepiva naglo opada nakon šest mjeseci od završetka ciklusa cjepiva.

Prema Institutu, učinkovitost cjepiva prije i nakon šest mjeseci od dana primjene 'pada za 25,5 posto, sa 75,5 na 50,2 posto za infekcije, a za teške bolesti koje dovode do hospitalizacije ili intenzivnog liječenja pada samo za 9,7 posto (s 91,8 na 82,1 posto)'.

  • +19
Prosvjedi protiv covid potvrda u Italiji Izvor: EPA / Autor: MASSIMO PERCOSSI

Italija pojačava svoju kampanju cijepljenja kako bi obuzdala infekciju. Treće doze bit će dostupne za osobe u dobi od 40 do 60 godina od 1. prosinca, rekao je ministar zdravstva Roberto Speranza prošle srijede. Vlada će pričekati dva tjedna prije nego što donese bilo kakvu odluku, ovisno o podacima iz kampanje za treću dozu cijepljenja.

Francuska je već donijela takvu odluku za starije od 65 godina.

Grčka ima slična razmišljanja i obećava da će krenuti dalje čak i bez konsenzusa na razini EU-a. Prema relevantnoj regulativi EU-a, covid potvrda traje 12 mjeseci.

Rim također nudi mogućnost uklanjanja brzih antigenskih testova na covid-19 kao kriterija prihvatljivosti za izdavanje potvrda.