dobrica rončević

Voditelj riječke epidemiologije otkriva gdje su žarišta zaraze: Imamo vrlo neuredno i nekontrolirano širenje epidemije

22.10.2020 u 08:44

Bionic
Reading

'Trenutačno u Hrvatskoj imamo vrlo neuredno i nekontrolirano širenje epidemije. Virus se proširio masovno i nisu još na odgovarajući način implementirane propisane mjere', kaže voditelj Odjela epidemiologije u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Dobrica Rončević

'Kod ovakve brojke od 1.424 nova slučaja teško je imati sustavan epidemiološki nadzor. Kvaliteta obrade podataka opada zbog manjka epidemiologa i manjkavosti informatičkih sustava. Na ovaj su način pacijenti prepušteni sebi i svojim obiteljskim liječnicima. O njihovu nadzoru sada ovisi koliko će se brojke potencijalno zaraženih nastaviti i koliko će se infekcija širiti dalje', rekao je za Novi list voditelj Odjela epidemiologije u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Dobrica Rončević te nastavio:

'Nitko od liječnika obiteljske medicine ne očekuje kvalitetu obrade s obzirom na njihove kadrovske mogućnosti i raspoloživo vrijeme, no jedina alternativa takvom pristupu jest da se kontakti uopće ne obrađuju te da se ljudi samo testiraju, a poslodavci im daju mogućnost da u slučaju samoizlacije rade od kuće ili otvaraju bolovanja. Većina europskih zemalja s ovim razmjerima epidemije došla je već u situaciju da se zaražene koronavirusom uopće ne obrađuje, već se sav naglasak stavlja na bolničko liječenje pacijenata', kaže riječki epidemiolog.

Rončević napominje kako pojedinačno upravljanje epidemijom više nema utjecaja na njezino smanjenje.

'Svaki pojedinac, organizacija i djelatnost trebali bi implementirati mjere tako da to bude način funkcioniranja, uključujući i restrikcije kretanja na onim mjestima gdje se događaju klasteri infekcije. Mislim da u tom smjeru i idemo', dodaje.

U Primorsko-goranskoj županiji u srijedu je bilo 63 novozaražene osobe među kojima je troje djece u dobi do 18 godina, petero ih je starijih od 65 godina dok su svi ostali radno aktivno stanovništvo, ističe Rončević te dodaje kako je među zaraženima i dosta mladih u studentske populacije.

'Naglasak osim savjesti svakog pojedinca treba staviti i na pridržavanje preporuka i mjera od organizatora raznih skupova, počevši od kulturnih preko sportskih do komercijalnih. Njihovo održavanje nije opravdano i svakako bi ih trebalo odgoditi, a ako se održavaju, ne bi se smjelo samo formalno pridržavati propisanih mjera', ističe Rončević.