što se sprema u vladi?

Glavni Plenkovićev pregovarač poručio sindikatima da je za tango potrebno dvoje, dao je i zanimljiv odgovor na pitanje o zabrani štrajka

29.11.2019 u 10:24

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji Poligraf Hrvatskog radija, Zvonimir Frka Petešić, predstojnik ureda Andreja Plenkovića i glavni pregovarač sa sindikatima, poručio je: Za tango je potrebno dvoje. Dvojak odgovor dao je na pitanje misli li Vlada preispitati zakonitost štrajka i sudski ga pokušati zaustaviti. Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić poručila je kako je vrijeme za profesionalne pregovarače – medijatore dok Matija Kroflin, makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, kaže da je ponuda Vlade manja od onoga što traže sindikati

Na pitanje zašto Vlada odbija svaki razgovor o koeficijentima, Zvonimir Fraka Petešić kaže: 'Nije tu stvar straha. Riječ je o tome da je u prosvjeti broj koeficijenata velik i složen, kao i broj zaposlenih. Ovo je prilika da se to napravi na kvalitetan način nakon dva desetljeća. Imamo neujednačenost u koeficijentima između nastavnika i učitelja te asistenata i to se želi ispraviti. Ali ne na kapaljku i u sustavu koji je neuređen da se radi još veći kaos', kaže.

Na opasku voditelja Mislava Togonala da je ova Vlada u svom mandatu osam puta mijenjala koeficijente, Frka Petešić odgovara da su se te promjene odnosile na mali broj ljudi, dok je u sustavu obrazovanja 68 tisuća zaposlenih.

'To ne samo da nosi lančanu reakciju... Dugo godina zazivamo reformu javne uprave, a toga ne može biti bez reforme koeficijenata na kvalitetan način. To se želi napraviti u partnerskom duhu sa sindikatima i omogućit će da se u svim resorima postave jednaki standardi te da nema osjećaja nepravednosti', dodaje.

Kroflin se slaže da su koeficijenti u neredu, no smatra da se red ne može uvesti na način na koji to Vlada želi, već da sustav treba resetirati. 'To ne možete napraviti ni u šest mjeseci ni godinu dana. Ne u posljednjoj godini mandata Vlade. Ne vjerujem da Vlada ima snagu i da im nije politički trenutak da krenu u to', kaže.

  • +18
Sindikalni referendum o nastavku štrajka u školama Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Podsjeća da razgovori o koeficijentima nisu krenuli sada, već u ožujku.

'Mislim da je ministrica Divjak između čekića i nakovnja. Shvaća strane sindikata, sjedila je za stolom i javno je djelovala na taj način da se može zaključiti da podupire korigiranje koeficijenata. S druge strane je član Vlade i Vlada je zauzela čvrst stav. To je plemenito', smatra.

S njim se ne slaže Ankica Mamić te smatra da ulaskom u Vladu počinjete provoditi politiku Vlade, ne svoje vlastite.

'Ne možete voditi politiku sindikata, neovisno o tome tko je u pravu', kaže. 'Najveći gubitnici su djeca i roditelji. Vrijeme je za profesionalne pregovarače. Postoje ljudi koji se bave medijacijama. Ulica nije dobro mjesto za rješavanje problema', naglašava.

  • +22
Prosvjednici na Trgu bana Jelačića Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Frka Petešić je poručio Kroflinu da je za tango potrebno dvoje te da je Vlada više izašla ususret zahtjevima sindikata koji su, smatra, ostali na svojim ukopanim pozicijama.

Kroflin pak negira tezu da sindikati više ne kontroliraju štrajk. 'Sindikati jedini mogu početi i završiti štrajk. Nije baš da sindikati ne kontroliraju štrajk', kaže i odbacuje tezu da su sindikati ostali ukopani na svojim pozicijama jer su nudili da povećanje koeficijenta od 6,11 posto ide u etapama.

Na pitanje može li tražiti da se preispita zakonitost štrajka i moguća sudska zabrana, Frka Petešić odgovara: 'To će ovisiti o ishodu ove konzultacije među sindikatima. Vlada će donijeti odluku o tome. Ne kažem da će se ići u tom smjeru, no ako se bude odlučivalo o tome, pričekat će se da se sindikati konzultiraju', kaže.

Što se tiče plaćanja dana u štrajku, kaže da je Vlada pristala platiti dane do 15. studenog. 'Ne postoji zakonska obveza Vlade da se plati štrajk. To je dobra volja Vlade i diskrecijska odluka', naglasio je.