Dražen Jelenić

Glavni državni odvjetnik o grupi Borg: Netrasparentnost nije kazneno djelo

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 21.10.2018 15:26
  • Objavljeno 21.10.2018 u 15:25
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić komentirao je u nedjelju kaznenu prijavu DORH-u zbog takozvane skupine Borg. Jelenić je istaknuo kako netransparentnost nije kriminal

Prilikom gostovanja u emisiji Točka na tjedan N1 televizije Jeleniću je postavljeno pitanje je li sumnjivo da su osobe koje su radile na lex Agrokoru poslije dobile unosne poslove u koncernu.

'Državno odvjetništvo je radilo svoj posao i zaključilo to što je zaključilo. Ali nemojmo zaboraviti da kaznena odgovornost nije jedini oblik odgovornosti, ako postoji bilo kakva odgovornost. Štoviše, kaznena odgovornost bi trebala biti rezervirana za one najteže oblike kršenja zakona, protupravna ponašanja. Ja ne odričem nikome pravo da podnosi kaznene prijave, ali moram priznati da kad to čine političke stranke kao nositelji političkog života u Republici Hrvatskoj, oni sami šalju poruku javnosti da ne vjeruju institucijama jer zna se tko bi trebao podnositi prijave, krim policija prije svega i druga tijela koja u svom radu naiđu na sumnje počinjenja kaznenog djela', rekao je Jelenić.

Smatra kako politička borba preko DORH-a narušava percepciju neovisnosti državnih tijela, a posebno neovisnih pravosudnih tijela.

  • +5
  • +2

Prisega Dražena Jelenića

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Iz ovog slučaja, ako je netko želio kvalitetno, ako se smijem u to uopće upuštati... Trebalo je razmotriti zašto je uopće do toga došlo, postoje li situacije u kojima se može oformiti radna skupina preko noći. Bio sam u radnim skupinama, znam koliko dugo vremena treba da takva skupina počne raditi, da iznjedri neki prozivod. S druge strane, možda je trebalo razmišljati na temelju iskustava iz činjenica koje su bila predmet razmatranja, izmjenama zakona o sprečavanju sukoba interesa, da ljudi koji sudjeluju u radnim skupinama, a nisu državni službenici trebaju spadati pod instrumente koje propisuje taj zakon. To su stvari o kojima bi se mogao voditi konkretan politički dijalog', izjavio je Jelenić.

Dodao je kako 'netransparentnost nije bitno obilježje nijednog kaznenog djela'.

'Osim toga, jednako tako kako su objavljene izjave, objavljeno je rješenje odbačaja kaznene prijave u kojem pišu razlozi. Štoviše, koliko ja znam, podnositelji kaznene prijave su iskoristili svoje zakonsko pravo i protiv takvog rješenja podnijeli prigovor o kojem je USKOK odlučio', rekao je Jelenić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!