POLITOLOG MILARDOVIĆ:

Glavni državni odvjetnik na usluzi premijeru? To je presedan, mi nismo autoritarna država!

06.03.2017 u 21:23

Bionic
Reading

Pitanje je što nam je premijer htio poručiti kada je u Vladu na konferenciju za novinare o 'aferi dnevnice' doveo glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, no ako se pita Anđelka Milardovića s Instituta za europske i globalizacijske studije u Splitu, Plenković je poručio samo jedno – da je trodioba vlasti pala u vodu, kao što je to slučaj u autoritarnim državama

Za Milardovića nema sumnje da je ovim Plenkovićevim potezom narušena trodioba vlasti. 'Nespojivo je to što su oni danas napravili. Po Ustavu mi nismo autoritarna država', naglasio je Milardović i dodao da je demokracija kod nas očito simulirana i kako ima tendenciju ka novom autoritarizmu.

Istaknuo je činjenicu da su i Plenković i Cvitan pravnici koji bi morali poznavati Ustav, stoga je njihov krimen još veći.

'Ajde da je jedan poljoprivrednik, a drugi astronaut, pa da si moraju nešto objašnjavati, no obojica su polagala ustavno pravo i znaju da je po Ustavu Republika Hrvatska demokratska i pravna država', misli Milardović.

Postavlja se stoga pitanje, dodaje, zašto dvojica pravnika u prostorijama Vlade održavaju konferenciju za novinare? 'Pa nismo mi Čile ili Tanzanija', kaže.

Potvrđuje da je riječ o presedanu. 'To se još nije dogodilo. Bio sam zbunjen kada sam pročitao tu vijest - da njih dvojica imaju presicu u Vladi. Mislio sam da je to tiskarska greška', kaže Milardović.  

Na pitanje o Plenkovićevim motivima, Milardović zaključuje ironično: 'Ne mogu se ja baviti metafizikom.'

Rimac: Ovo je neobična situacija

Politički analitičar Ivan Rimac u Temi dana HTV-a kazao je da DORH nema kontrolu nad onime što se događa u Vladi i Saboru te da je pojavljivanje Cvitana kod Plenkovića na konferenciji za novinare neobično.

'Ova situacija pokazuje na propuste koji očito postoje već duže vrijeme. Revizije su već odavno ukazivale na nepravilnosti, a odgovor iz DORH-a nije stizao. Po tome ovo je neobična situacija. Očito da tužiteljstvo nema dobar pristup u tijela izvršne vlasti i kontrolu nad onom što se događa u Vladi i Saboru', rekao je Rimac.

S druge strane, Neven Šimac, stručnjak za europske integracije i javnu upravu, kaže da u tome nema 'ničeg neobičnog'. - 'Tužiteljstvo je dio izvršne vlasti, a sudstvo mora biti neovisno, suci moraju biti novisni i od vlastitog ideološkog gledanja na svijet. Ovime je premijer Plenković pokazao svoje poznavanje demokratskog sustava, rekao je Šimac.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Andrej Plenković sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare u Vladi u društvu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana vezano uz 'aferu dnevnice'.

Javnost je izvijestio o tome kako je interna revizija pokazala da afera nadilazi administraciju Zorana Milanovića, da su se nepravilnosti događale i u vrijeme premijera Tihomira Oreškovića, a moguće je da se novac temeljem lažnih putnih naloga izvlačio i njemu pred nosom.

Zajedničko pojavljivanje kritizirao je i šef SDP-a Davor Bernardić kazavši kako se to do sada nije dogodilo te kako izvršna vlast treba biti neovisna od sudske. Plenkovićev i Cvitanov potez nije najbolje sjeo ni Gongu.

'DORH treba provoditi istrage nad radom svih institucija, pa i Vlade, ali imajući na umu da će u tim istragama možda morati propitivati i rad aktualne Vlade i premijera, pa je pitanje kako će tada izgledati dojmovi o nepristranosti DORH-a', smatraju.