'BUŠENJE' ISTRAGE

Glavni državni odvjetnik krenuo s unutarnjim nadzorom zbog misteriozno nestalog spisa o Brkiću

05.10.2018 u 15:13

Bionic
Reading

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić potvrdio je u petak kako je započeo s provođenjem unutarnjeg nadzora kako bi ustanovio pod kojim je okolnostima misteriozno nestao spis o probijanju istrage i curenju informacija iz policije vezano za slučaj elitne prostitucije, za što se proziva Milijana Brkića. Bit će ispitani svi koji su mogli imati doticaja sa spisom, a može se pretpostaviti kako bi na razgovor mogao biti pozvan i sam Brkić da bi kazao gdje je i kada ispitan, kako tvrdi, u DORH-u, s obzirom na to da spisa nema, stoga nema ni njegova iskaza

Priča oko curenja informacija u policijskom postupanju prema organizatorima lanca prostitucije, za što su dva svjedoka optužila Milijana Brkića, a potom to nijekali, postaje sve kompliciranija.

Nakon što je Nacional objavio dokumente, iz kojih proizlazi kako je dvoje svjedoka u slučaju elitne prostitucije kazalo kako im je tadašnji zamjenik ravnatelja policije Milijan Brkić dojavio da su pod policijskim mjerama, sve su oči uprte u DORH te Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Naime, policija je nakon objave Nacionala potvrdila kako je taj iskaz u dva navrata, u lipnju i srpnju 2011., poslala upravo njima.

Glavni državni odvjetnik Dražene Jelenić potvrdio je kako je nakon toga u nekoliko navrata tražio od Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu da na svim mogućim mjestima potraže taj spis, no spis nije nađen ni u pisarnici ni u arhivi ni u 'kasi' u kojoj se čuvaju klasificirani predmeti.

Postoje stoga dvije opcije - ili je izgubljen u nedavnoj selidbi Općinskog državnog odvjetništva ili ga je netko namjerno uklonio.

  • +5
Prisega Dražena Jelenića Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jelenić je novinarima u petak potvrdio kako je pokrenuo unutarnji nadzor tijekom kojeg će ispitati sve koji su mogli biti u doticaju sa spisom. Jedan je razgovor, doznajemo, već jutros obavio.

Neslužbeno doznajemo kako je o tome razgovarao i s nekadašnjim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, od kojeg bi Jelenić također mogao tražiti izvješće.

Ljude iz sustava Jeleniću ne bi trebao biti problem ispitati, no što s onima koji u sustavu nisu niti su ikada bili?

Ako Brkić nije dojavio, netko drugi jest

Iako svjedoci u službenom iskazu na sudu nisu ponovili ono što su ranije rekli na policijskom ispitivanju, a to je da je Brkić 'bušio' istragu, Jelenić uvjerava javnost kako će na ovom slučaju raditi kao da postoji šansa da se predmet opet obnovi. Jer ako nije Brkić dojavio osumnjičenima da su pod istragom, netko drugi jest.

Među njima je bivša županijska državna odvjetnica Željka Pokupec, protiv koje je ovih dana potvrđena optužnica da je pogodovala Saši Burušiću, sinu bivšeg načelnika Policijske uprave zagrebačke Gorana Burušića, pa se može pretpostaviti da bi Jelenić i nju mogao pozvati na razgovor.

Slijedom toga, pozvan bi mogao biti i Milijan Brkić, a on tvrdi da je ranije dao iskaz, kako kaže, DORH-u oko optužbi svjedoka da je 'bušio' istragu. On bi Jeleniću mogao pomoći i da rekonstruira nestali spis tako da im dostavi bilo kakvu bilješku o tome kome je i gdje ranije dao iskaz, jer o tome ne postoji nikakav trag. 'Volio bih da mi on dostavi bilješku o davanju tog iskaza jer bi to pomoglo u rekonstrukciji spisa', kazao je Jelenić.

U ovom slučaju je suspektna i činjenica da se, kada Općinsko državno odvjetništvo dobije od policije spis poput onog koji je inkriminirao Brkića, o tome obavijeste više instance, Županijsko državno odvjetništvo i Državno odvjetništvo.

  • +10
Milijan Brkić komentirao optužbe protiv sebe Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

To se u ovom slučaju nije dogodilo. Jelenić će probati spis rekonstruirati, u čemu mu je već ovih dana pomogao Županijski sud u Zagrebu, gdje je dvoje od petero svjedoka koji su u neformalnom policijskom ispitivanju prokazali Brkića kao osobu koja im je dostavila informaciju da se provodi policijsko postupanje, bilo ispitano od suca istrage. Prilikom tog ispitivanja nisu ponovili ono što su rekli policiji i nisu teretili Brkića.

Kako je to sve završilo, je li odvjetništvo odbacilo slučaj ili tražilo od policije nova postupanja, za sada je nepoznato jer je spis jednostavno propao u zemlju.

Spis se može probati u potpunosti rekonstruirati, no Jelenić naglašava kako 'nikada neće imati ono što su tužitelji imali prije sedam godina'.