zlata hrvoj šipek

[VIDEO/FOTO] Glavna državna odvjetnica: Ne radim na daljinski Banskih dvora

07.10.2021 u 12:45

Bionic
Reading

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek rekla je nakon davanja izjave pred Antikorupcijskim vijećem da ni ona ni DORH ne rade na daljinski upravljač Banskih dvora

'DORH nikad nije gledalo niti će gledati kojoj političkoj opciji netko pripada. Mi i USKOK smo orijentirani isključivo na temelju činjenica idokaza. Zo što netko pokušava interpretirati stvari, u to ne ulazimo. Nastojimo se kloniti i oslboditi utjecaja', rekla je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek novinarima pred Antikorupcijskim vijećem, javlja N1.

Na novinarski upit 'Ne radite na daljinski Banskih dvora?', Hrvoj Šipek je rekla: 'Ne. Ne radim. Jamčim'.

Na pitanja o konkretnim slučajevima, poput onog u Kutini, ili najnovijih snimaka nasilja prema migrantima, kaže kako se izvidi provode, ali da se o konkretnim slučajevima ne može govoriti zbog zakona koji propisuje tajnost podataka.

  • +10
Zagreb: Izjave nakon sjednice Nacionalnog vijeća o korupciji Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vanja Marušić iz USKOK-a rekla je kako se ne mogu donositi odluke na temelju samo jednog dokaza, nego se moraju provesti izvidi i kad se dokažu kaznena djela, onda se donose odluke.

Na pitanje o konkretnim slučajevima, Marušić je rekla: 'Ajmo pričekati da se sve okonča'. Na pitanje o postupcima koji se vode protiv članova HDZ-a, Hrvoj Šipek kaže: 'Sad kad ste to spomenuli, vidite da daljinski upravljač ne postoji'.

Glavna državna odvjetnica je rekla da će javnost dobiti odgovore onoga časa kad kazneni postupak uđe u fazu da se o njemu može govoriti, a prije toga ne.

'Razumijem interes javnosti i iznimno se može o nekim stvarima govoriti. Mi imamo veliki broj načelnika, gradonačelnika, župana i više rangiranih državnih dužnosnika protiv kojih se vodio postupak. O tome govoriti, stalno bi davali izjave o tome, nije praktično i nije izvedivo', kaže.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Na pitanje smatra li da treba promijeniti komunikacijsku strategiju glavna državna odvjetnica kaže da je to pitanje zakona i istraga.

O istragama protiv Ivice Todorića rekla je kako to nije poraz DORH-a te da se obrana ima pravo braniti na način koji smatra najpovoljnijim.

'Pitanja o nepotvrđivanju optužnice se moraju postaviti sudu. DORH je napravio ono što je smatrao da treba. Pitanje tako složenog vještačenja u Hrvatskoj, mi nismo imali domaću tvrtku koja to može obaviti. KPNG je međunarodna tvrtka koja ima svoje predstavnike u mnogim zemljama u Europi i ne mislim da nas je prevario', kaže Hrvoj Šipek napominjući kako o sucu Dobroniću ima pravo na svoj stav te da imaju pravo na svoj stav.

'Pustimo sudu da donese odluku', kaže.