RADIJE ĆE ROBIJATI U ZENICI

Glavaš: 'Neću se vratiti u Hrvatsku'

28.08.2010 u 15:01

Bionic
Reading

Na sjednici Glavnog odbora Hrvatske demokratske stranke Slavonije i Baranje (HDSSB), održanoj danas u Zagrebu, videovezom se stranačkim kolegama i javnosti iz Bosne i Hercegovine obratio Branimir Glavaš poručivši da će 'radije nevin osam godina robijati u Zenici u BiH, nego jedan dan politički osuđen u hrvatskom kazamatu'

Ponovio je da ne priznaje pravomoćnu presudu za ratni zločin Županijskog suda u Zagrebu, koju je potvrdio Vrhovni sud, ustvrdivši da je riječ o političkom procesu protiv njega.

Glavaš je optužio hrvatsko pravosuđe da je u procesu protiv njega u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' donijelo osuđujuću presudu pod pritiskom politike i stranke HDZ te bivšeg premijera Ive Sanadera.

'Vrhovni je sud donio ponižavajuću, kompromisnu političku presudu protiv mene', izjavio je Glavaš poručivši da se ne želi vraćati u Hrvatsku koja, kako je kazao, 'ima takvo sramotno pravosuđe i takvu besramnu vlast'.

'Da sam počinio ono za što sam osuđen, trebao sam dobiti maksimalnu kaznu od 20 godina', kazao je Glavaš dodavši da ako je u njegovu 'krivnju bilo imalo dvojbe, onda je jedan dan zatvora previše'.

U poduljem izlaganju ocijenio je da je bilo narušavanja sudskog postupka i pravde, poput iskaza svjedoka sumnjive prošlosti i vjerodostojnosti, pritiska politike i policije na svjedoke, sud i druge optužene te pritiska dijela medija.

Glavaš smatra da je HDSSB izložen progonu i da HDZ ima plan za uništenje te stranke koji je, kazao je, 'počeo Sanader, a sad provodi Jadranka Kosor'.

Uz vrlo žestoku kritiku Vlade, kritizirao je i oporbu, odnosno tzv. kukuriku koaliciju za koju smatra da nije sposobna izvući zemlju iz krize.

Na sjednici Glavnog odbora HDSSB-a čelni ljudi te stranke, prije Glavaševog javljanja videovezom, poručili su da stranka na parlamentarnim izborima očekuje odlične rezultate te da je najjača regionalna stranka u zemlji.

Predsjednik stranke Vladimir Šišljagić rekao je da hrvatska Vlada nije sposobna izvući zemlju iz krize te da se 'nastavlja Sanaderov plan o uklanjanju HDSSB-a s političke scene'. Prema njegovim riječima, HDSSB je visoko moralna stranka koja će nakon predstojećih parlamentarnih izbora imati i svoju ulogu u formiranju buduće vlade.

Na današnjem skupu govorili su i saborski zastupnici i drugi čelnici HDSSB-a koji su također iznijeli niz kritika i optužaba na rad Vlade, oporbe, pravosuđa i medija, a donesena je odluka da se idući sabor stranke održi 8. listopada u Osijeku.