BRANITELJ POSVJEDOČIO

Glavaš je zapovijedao Samostalnom bojnom

11.12.2008 u 17:23

Bionic
Reading

Bivši hrvatski branitelj Tihomir Apari ustvrdio je u nastavku suđenja Branimiru Glavašu i ostalim osuđenima za ratne zločine nad civilima u Osijeku 1991. da je prvooptuženi Glavaš zapovijedao Samostalnom bojnom

Apari, koji se u Domovinski rat uključio u srpnju 1991. u 107. valpovačkoj brigadi, a kasnije prešao u 3. gardijsku brigadu i iz nje prešao u Samostalnu bojnu, kazao je da tom bojnom zapovijedao Glavaš, a da mu je zapovjednik njegove čete Branko Ostojić rekao da je Glavaš bio zapovjednik obrane Osijeka.

Svjedok tvrdi da se sretao s Glavašem, da je odlazio u zapovjedništvo i da mu je Glavaš dao propusnicu za ulazak vozilom u krug Crvene vojarne.
Kazao je da mu je Glavaš naredio da puca na pripadnike 101. zagrebačke brigade koji su se nakon pada Ernestinova povlačili iz Tenjskog Antunovca. Na upit Glavaša da navede imena pripadnika te brigade rekao je da ih ne želi 'uvlačiti' u slučaj.

Suprotno navodima iz optužnice koja za ubojstvo Bogdana Počuče tereti Glavaša i ostale optužene, Apari je rekao da mu se Josip Katančić 'pohvalio' da je on radi stana ubio Počuču, svezao ga i bacio u rijeku u Zimskoj luci u Osijeku.

Tek nakon što mu je predsjednik sudskog vijeća Željko Horvatović pročitao njegov iskaz iz istrage, svjedok se prisjetio da mu je Glavaš naredio da uzme stan u Ulici kardinala Šepera, a vlasnika stana Predraga Markovića ubije i baci u Dravu.

Glavaš i drugooptuženi Ivica Krnjak ustvrdili su da svjedok laže i ustvrdili da je govorio različito nego prije dvije i pol godine.
Vjerodostojnost svjedoka optuženi su pokušali narušiti pitanjem o kaznenom djelu koje je počinio Apari ali im je to sudac zabranio. Apari je, naime, osuđen na dugotrajnu zatvorsku kaznu jer je ubio suprugu, a pomilovan je nakon nekoliko godina služenja kazne.

Drugi svjedok Predrag Novaković svjedočio je na okolnosti ubojstva susjeda Predraga Počuče. Rekao je da je kroz prozor vidio kako su u njegovu kuću ušle tri ili četiri uniformirane osobe naoružane puškama. Od tad se Počuči gubi svaki njegov trag, dok njegovo tijelo nije pronađeno u Zimskoj luci, rekao je svjedok.