NIJE UDANA I NEMA DJECU

Glasovac pojasnila zašto prima naknadu za odvojeni život

05.03.2016 u 10:55

Bionic
Reading

Nakon javne rasprave o 'beneficijama' saborskih zastupnika i naknadi plaće nakon završetka mandata, u javnosti se počelo govoriti i o naknadi za odvojeni život, na koju imaju pravo svi državni dužnosnici, pa i zastupnici. Naknada iznosi 1.000 kuna, no polemika u javnosti pokrenuta je kada se saznalo da naknadu dobivaju i zastupnici koji nemaju bračne partnere i djecu

Naknadu za odvojeni život prima dobar dio zastupnika koji ne žive u Zagrebu. Naime, pravo na naknadu za odvojeni život propisano je Zakonom o pravima državnih dužnosnika te Odlukom o smještaju zastupnika i na nju imaju pravo zastupnici koji žive najmanje 50 kilometara od Zagreba.

Iako bi naknada trebala biti namjenjena osobama koje su odvojene od bračnih partnera ili djece, već niz godina koriste je i zastupnici koji su samci, poput SDP-ovih Dragice Zgrebec, Peđe Grbina i Sabine Glasovac te HDZ-ova Leona Žulja.

'To je jedno tumačenje pravnika za koje oni kažu da se naknada ne odnosi samo na odvojenost od obitelji, od supruga ili eventualno djece, nego da se odnosi na obnašanje dužnosti odnosno obavljanje rada van mjesta prebivališta. Ne bih o tome polemizirala, ne osjećam se zakinutom ili manje vrijednom zbog toga što nemam svoju obitelj, djecu i supruga. Dok sam bila pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, iako sam isto tako imala zakonsko pravo za korištenje te naknade, te tri  i nešto godine to nisam koristila. Dok se zakon ne promijeni u tom nekom dijelu ili ta naknada promijeni svoj naziv, koji očito ne odgovara njenom sadržaju, to je tako kako jest. Je li pravedno ili nije, u to ne ulazim', prokomentirala je za tportal Sabina Glasovac.

Prema definiciji Porezne uprave, svrha propisivanja naknade za odvojeni život od obitelji u iznosu koji po propisanim uvjetima ne podliježe oporezivanju bila je da poslodavac može radnicima nadoknaditi povećane životne troškove, koji mu objektivno mogu nastati zbog činjenice da zbog potrebe i u interesu poslodavca, radi i boravi u mjestu sjedišta poslodavca ili njegove izdvojene poslovne jedinice, a koje mjesto je različito od mjesta radnikova prebivališta ili uobičajenog boravišta (a i mjesta prebivališta ili uobičajenog boravišta njegove obitelji). U tom smislu, isplaćena naknada za odvojeni život od obitelji služi za pokriće (uvećanih) troškova stanovanja, lokalnog prijevoza, prehrane i drugih troškova života koje radnik ima u mjestu u kojemu radi, a i troškova prijevoza te ostalih troškova koji mu nastanu u svezi s putovanjima izvan mjesta u kojemu radi te povratak u mjesto rada ako ta putovanja nisu službene, već osobne naravi.

Jednako tako, kolektivni ugovor za državne službenike detaljno propisuje da se radi o naknadi koja pripada službeniku i namješteniku za 'život odvojen od obitelji' te se isplaćuje za 'pokriće povećanih troškova života zbog odvojenosti od obitelji', no za dužnosnike nije tako precizan.

'Postoje slični instrumenti i u drugim zakonima, no na nas se odnosi Zakon o državnim dužnosnicima. Razgovarala sam s nekim pravnicima koji su rekli da u našem zakonu o državnim dužnosnicima, na žalost, to nije tako striktno definirano', kazala nam je Glasovac.