SABORSKA RASPRAVA

Glasovac i Raukar Gamulin: Nemamo riješeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji

28.11.2023 u 19:04

Bionic
Reading

Saborske zastupnice SDP-a i Možemo!, Sabina Glasovac i Urša Raukar Gamulin u utorak su u Saboru, nezadovoljne odbijanjem njihovih amandmana, upozorile kako nemamo sveobuhvatnu stambenu politiku koja bi riješila problem stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja u obitelji.

"Naše brojke su porazne i one su iz godine u godinu sve veće. I dalje imamo situaciju da svakih 15 minuta u Hrvatskoj jedna osoba, mahom se radi o ženama, bude izložena nasilju", rekla je Glasovac izrazivši nezadovoljstvo što vladini predstavnici nisu prihvatili njezin amandman. Njime je tražila povećanje sredstava za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji. Pri tome, upozorila je, žene moraju napustiti dom u kojem su zlostavljane i moraju tražiti smještaj koji najčešće nalaze u sigurnim kućama.

No, rekla je, nakon sigurnih kuća, nastaje problem jer se mahom radi o ženama s djecom i bez ekonomske sigurnosti. Pri tome, ako su zbrinute u stanove u vlasništvu RH to je na ograničeno vrijeme. Upozorila je i da naša zemlja nema sveobuhvatnu stambenu politiku koja bi, među inim, riješila i problem stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja u obitelji, mahom žena s djecom, na duže vrijeme.    

Gamulin: Hrvatska treća u EU po femicidu

Odbijen je i amandman kluba Možemo! u istu svrhu, a Urša Raukar Gamulin je upozorila da je Hrvatska treća u EU po femicidu poručivši kako se to može može spriječiti i boljim stambenim zbrinjavanjem žrtava nasilja u obitelji. Podsjetivši kako je Hrvatska potpisnica Istanbulske konvencije istaknula je i da je stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji jedno od tih obaveza. 

Vladini predstavnici odbili su i ostale oporbene amandmane iz područja Ministarstvu graditeljstva i državne imovine, a među njima su i oni Kluba zastupnika Mosta kojim su tražili više sredstava za sanaciju starog Mosta u Sisku te povećanje naknade za žrtve potresa na Banovini koji žive u zamjenskom smještaju i kontejnerima. 

Mostov Ante Kujundžić podsjeti je na riječi Vlade Gotovca kako "ne može Vlada živjeti kao u Njemačkoj, a narod kao da je u Zanzibaru". Poručio je da Vlada treba dijeliti sudbinu svoga naroda jer inače nije vjerodostojna upozorivši kako se nevjerodostojnost ove Vlade ogleda u odnosu prema najugroženijima. 

Daus(IDS): Na nekim cestama u Istri kamenci iz bubrega padaju

Vladini predstavnici odbili su 40-ak 'infrastrukturnih' amandmana, među kojima i one da država pomogne u održavaju i gradnji lokalnih i županijskih cesta, a koje je mahom podnio IDS.

Na nekim cestama u Istri vam kamenci iz bubrega padaju, tako su u lošem stanju, argumentirao je Emil Daus (IDS).

Marin Miletić (Most) je istaknuo da Istri, uz dobre i moderne tunele i ceste, treba i moderna željeznica, pa zatražio da država za izgradnju i održavanje željezničke infrastrukture izdvoji 40 milijuna eura.

Vlada to kroz proračune neće moći osigurati, uzvratio mu je Daus, uvjeren da će moderna željeznica u Istru doći samo zahvaljujući IDS-ovu zastupniku Valteru Flegi koji je u Europskom parlamentu napravio prvi korak u tom smjeru.

Ne pripisujte si zasluge, IDS je bio dugo na vlasti u Istri, a niste ništa napravili za željeznicu, rekla je Dausu, Sanja Radolović (SDP).