OSUDA ORBANOVih riječi

Glas: Orbanova retorika o hrvatskom moru nedopustiva je

10.05.2022 u 15:44

Bionic
Reading

Iz Glasa su u utorak poručili kako pretenzijama mađarskog premijera Viktora Orbana na hrvatski teritorij nema mjesta u Europskoj uniji od čijih institucija očekuju reakciju i najstrožu osudu takve agresivne retorike jedne članice protiv druge

Izjava mađarskog premijera Orbana o hrvatskom moru nedopustiva je retorika kojom, i to ne pretjerano uvijeno, očito izražava pretenzije na hrvatski teritorij. Ovo nije prvi put da službena mađarska politika istupa na ovaj način i s agresivnom nostalgijom govori o prošlim imperijalnim vremenima i 'velikoj Mađarskoj', poručuje Glas u priopćenju.

Naime, Orban je nedavno izjavio da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da "joj nisu oduzeli more", aludirajući na hrvatsku obalu čiji su dijelovi nekoć bili u sastavu Ugarske. Retorika je, ističe Glas, posebno zabrinjavajuća u trenutku ruske agresije na Ukrajinu koja u opravdavanju napada na suverenu europsku državu koristi vrlo sličnu argumentaciju.

Takvom posezanju za teritorijem suverene države nema mjesta u Europskoj uniji, niti u odnosima demokratskih država na teritoriju Europe. Hrvatska Vlada, bez obzira na sve druge interese, mora odnose s Mađarskom staviti u taj kontekst. Osim jasne i oštre bilateralne diplomatske reakcije, premijer i ministar vanjskih i europskih poslova moraju to pitanje otvoriti u institucijama Europske unije i tražiti reakciju.

Više nego očito se ne radi o izoliranom incidentu nego o trajnom vanjskopolitičkom stavu mađarske Vlade i institucije Europske unije moraju reagirati i najstrože osuditi takvu agresivnu retoriku jedne članice protiv druge, poručuju iz Glasa.