NIJE MU PRVI PUT

Orbán opet poseže za hrvatskim teritorijem: 'Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku'

10.05.2022 u 09:44

Bionic
Reading

Nepune tri godine nakon što je ured za komunikacije Viktora Orbána uznemirio hrvatsku javnost objavom karte velike Mađarske s dijelovima Hrvatske u sklopu teritorija, mađarski premijer opet daje kontroverzne izjave vezane uz prošlost, ovog puta u kontekstu energetske krize

'Oni koji imaju more i luke mogu donijeti naftu na tankerima. Da ga (more) nisu uzeli od nas, i mi bismo imali luku', rekao je Orbán u razgovoru za državni mađarski radio prošlog petka, kako prenosi Politico te tumači da je Orbán mislio na jadransku obalu.

Podsjetimo, Orbánova vlada je dvije godine uzastopce - 2019. i 2020. - uoči 4. lipnja, datuma na koji se obilježava potpisivanje Trianonskog ugovora, objavljivala nostalgična prisjećanja na teritorij Mađarske prije spomenutog sporazuma kojim je okončan Prvi svjetski rat. Godine 2019. na stranicama vladinog ureda za komunikaciju objavljena je karta Mađarske prije Trianona, a 2020. Orbán je na svom osobnom profilu na Facebooku objavio videozapis s otvaranja spomenika na kojemu piše 'Rijeka - mađarsko more'.

Po Trianonu, Mađarska se odrekla svih teritorija koje su joj pripadali u Austro-Ugarskoj Monarhiji, među kojima je bila i Rijeka te pripadajuća luka. Orbán, kao i mnogi mađarski nacionalisti, u ime nostalgije za spomenutim carstvom ne libi se pokazivati pretenzije na bivši mađarski teritorij u Hrvatskoj, ali i drugim susjednim zemljama.

Prije tri godine na ovakav Orbánov potez mlako je reagiralo i Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske te je tada nominalno osudilo objavu, no uvjeravalo je hrvatsku javnost da u toj Orbánovoj objavi nema nikakvih teritorijalnih pretenzija.

Nešto odrješitiji bio je Oleg Butković, HDZ-ov ministar prometa, te je 2020. na Facebooku, i dalje ne imenujući Orbána, osudio 'provokacije koje se tiču temeljnih načela državnosti poput teritorijalnog ustroja'.

  • +6
Pobjednički govor Viktora Orbána nakon travanjskih izbora u Mađarskoj Izvor: Profimedia / Autor: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia