VLADA POD KIŠOM KRITIKA

Gladni i promrzli Japanci gube strpljenje

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 17.03.2011 14:19
  • Objavljeno 17.03.2011 u 11:52
Japan kriza

Japan kriza

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Japanska vlada suočava se sa sve većim kritikama na račun toga kako se nosi s katastrofom. Lokalni mediji izvještavaju o nestašicama osnovnih životnih potrepština u izbjegličkim centrima i odsječenim područjima zemlje, a kritike su počele stizati i iz inozemstva

'Anksioznost i bijes dosegli su kritičnu razinu', rekao je Yuhei Sato, guverner prefekture Fukushima, upozoravajući da izbjegličkim centrima nedostaje toplih obroka, lijekova i goriva.

U prihvatnom evakuacijskom centru unutar kompleksa stadiona Yamagata sve pridošlice pregledavaju se Geigerovim brojačima na radijaciju. Tek nakon toga dopušteno im je da zauzmu mjesto na tvrdom podu košarkaške dvorane. Stadion se pretvorio u gradić izbjeglica, od kojih je najveći broj stigao s područja u radijusu od 20 kilometara oko nuklearke Fukushima, gdje je naređena obavezna evakuacija.

Izbjeglički centar dobro je opskrbljen dekama i pokrivačima, madracima i hranom, izvještava SkyNews. Japanski mediji izvještavaju da je stanje u ostalim centrima daleko gore i da im prijete nestašice osnovnih potrepština. U najteže pogođenim područjima Japana stanovnici su i dalje bez grijanja, struje i vode.

Unutar stadiona prevladava raspoloženje vedrog stoicizma. Čistoća je besprijekorna, a izbjeglice strpljivo čekaju u redovima za hranu. No kako se reaktori u Fukushimi i dalje pregrijavaju, mnogi se počinju pitati hoće li se ikada više moći vratiti normalnom životu.

I na drugoj strani grada, u lokalnoj osnovnoj školi, razrede su naselile izbjeglice. Jedna od njih je Sakura Ko, beba stara dva tjedna. Ona i njezina majka napustile su svoj dom, 22 kilometra udaljen od Fukushime. 'Da sam samo ja u pitanju, vjerojatno bih ostala kod kuće. Ali kako se situacija pogoršavala, odlučila sam otići zbog sigurnosti djeteta', kaže majka Shoko Yasukawa.

Ostali u kampu ukazuju na to koliko je duboko nuklearna kriza pogodila Japan. 'Šokiran sam. Nisu nam rekli što se događalo. Jako sam ljut na one koji upravljaju nuklearkom. To je tragikomično', kaže Hiroshi Monma. Njegov bijes dijele i mnogi drugi. 

Iako japanska vlada nastavlja smirivati situaciju, tamošnji mediji izvijestili su da je premijer Naoto Kan ljut na Tepco, tvrtku koja upravlja reaktorima u Fukushimi i distribuira informacije o stanju s reaktorima. 'Što se, dovraga, tamo događa?', navodno je zagrmio Kan.

Mitsuru Fujita, 65-godišnji izbjeglica u Yamagati, smatra da je to besmisleno. Njemu se čini da ga je vlada izdala. 'Vlada nam je rekla da smo sigurni. Ljut sam na sebe što sam im vjerovao', kaže Fujita.

U međuvremenu, japansku vladu počela je bespoštedno kritizirati i međunarodna zajednica, piše Independent. Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) uputio je prijekor administraciji premijera Naota Kana. 'Nemamo detaljne informacije, pa smo ograničeni u svojim akcijama. Sam pokušavam poboljšati način na koji komuniciramo', rekao je Yukiya Amano, inače Japanac.

Britanska vlada dobila je potrebne informacije, osobito one o razini radijacije. Ministarstvo vanjskih poslova na temelju toga izdalo je naputak prema kojemu britanski državljani u Tokiju i sjevernije od Tokija trebaju razmotriti napuštanje tog područja.

Dok se situacija pogoršava, japanska vlada čini se sve izgubljenijom. Redovi za hranu postaju nepregledni, a vlada ne uspijeva opskrbiti žrtve osnovnim životnim potrepštinama. Ono što je možda bilo i razumljivo u prvim danima nakon tragedije, kada je fokus bio na spašavanju preživjelih, šesti dan neprihvatljivo je da se u trgovinama ne može kupiti ni boca vode. Vlada ne nudi nikakva objašnjenja.

'U redu za gorivo proveo sam 10 sati, a kada sam konačno došao na red zabranjeno mi je kupiti više od 10 litara. Nitko mi nije mogao objasniti zašto', rekao je Ota, 45-godišnji činovnik iz Sendaija. Njegovom prijatelju u trgovini su naplatili '100 puta više' od regularne cijene za hranu.

Nestašice još uvijek nisu proizvele paniku. Japanci mirno i strpljivo čekaju u redovima pred rijetkim otvorenim trgovinama koje su zaposlile dodatne radnike koji zastavicama reguliraju dugačke redove kupaca.

'Nema mlijeka, nema kruha. Dopušteno nam je kupiti dvije vrećice čipsa ili dvije čokoladice i jednu konzervu hrane. U mom susjedstvu ljudi su jedni drugima dijelili hranu. Sada nema informacija o tome kada će u trgovine stići nove zalihe', kaže Tsugitaka Chiba.

Prema službenim procjenama, evakuirano je 440 tisuća ljudi, podignuto stotine priručnih skloništa, ali stanovnici mnogih odsječenih područja još uvijek čekaju hranu. Vlada je angažirala 100 tisuća vojnika da pomognu najugroženijima te podijelila 120 tisuća pokrivača, 120 tisuća boca vode i 110 tisuća litara goriva. Daleko manje od rastućih potreba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi