reproduktivna prava

Ginekologinja Grujić o tome da u Sloveniji priziv savjesti kod abortusa iznosi tri posto, a u Švedskoj ga nema: Tamo se politika i Crkva nisu petljali u profesiju

09.05.2022 u 23:51

Bionic
Reading

Priziv savjesti glavna je tema u hrvatskoj javnosti nakon što su liječnici odbili izvesti zahvat prekida trudnoće Mireli Čavajdi, čijem je fetusu dijagnosticiran agresivni tumor na mozgu. Da prizivu savjesti nije mjesto u medicini misli ginekologinja koja se već dugo glasno bori za ženino pravo na pobačaj, Jasenka Grujić

Cijeli je slučaj komentirala u RTL Direktu.

Na pitanje tko je kriv za situaciju u kojoj se nalaze Hrvatice unutar zdravstvenog sustava, Gruić odgovara:

"Mislim da je kriv politički sustav koji je određivao one koji prihvaćaju i primaju kolege koji se isključivo prozivaju na savjest, na specijalizaciju. To je stvar institucija."

Ginekologinja je objasnila da je zakon o liječništvu u kojem je priziv savjesti izglasan kao pravo donesen 2003. godine.

"To je stari Zakon i naša grupa koja je pokušala taj institut priziva savjesti na neki način demistificirati, napraviti određene korekcije, je to učinila 2015. godine. Mi smo te primjedbe otposlali na sve moguće adrese, no nismo dobili odgovore. Mi smo svjesni da priziv savjesti, ili bolje reći nepoštena neposlušnost kako je zovemo u literaturi, odbijanje vršenja dužnosti, može ometati dostupnost pobačaju, ali i kontracepciji, a to se i događa. Radi se o kompletnim ženskim reproduktivnim pravima. To je religijski relikt", rekla je.

S njom se slažu i njezini slovenski kolege koji se na savjest pozivaju u puno manjem broju, oko 3 posto, dok u Švedskoj uopće nema priziva savjesti.

"Očito se politika i crkva tamo nisu petljale u profesiju. Ginekologija je profesija koja ima svoje standarde, temeljena je na znanosti. Tu savezi s konzervativnim gledanjima na te stvari nisu dobri. Ako ne ponudimo sveobuhvatni seksualni odgoj i kontracepciju, broj prekida trudnoće će rasti. Hrvatska prema statistici HZZJZ-a ima jednu od najnižih stopa pobačaja", kaže.

No, Grujić ističe da to nikako ne znači na da nemamo problem. Naime, stručnjaci koji su radili tu statistiku nisu vjerodostojni, jer ne dobivaju dovoljno dobre informacije, kaže. Razlog tome je što se pobačaji na kraju ne izvode unutar zemlje, već Hrvatice odlaze van ili pribjegavaju ilegalnim rješenjima, što ne ulazi u statistiku.

"Ja mislim da u medicinskoj profesiji prizivu savjesti nema mjesta. Medicina je profesija temeljena na znanosti. Medicina, i ginekologija kao njen dio, ima svoja pravila i procedure. Ja uopće ne vidim razloga da netko ne želi vršiti neki zahvat koji je u prvom redu u legalnim okvirima i koji spašava nečije živote. Nemojmo zaboraviti Ceaușescuovu diktaturu i njegov dekret 770 kada je, želeći dopuniti populaciju u Rumunjskoj, zabranio pobačaj i kontracepciju. To je rezultiralo s 10 tisuća mrtvih žena", rekla je.

Stoga se zalažu za sveobuhvatni seksualni odgoj, kontracepciju i slobodan pristup sigurnom pobačaju. A osvrnula se i na aktualni slučaj Mirele Čavajde, zbog čega se ova tema trenutno nalazi u fokusu javnosti.

"Sporno je sve. Sporna je činjenica da su prvo rekli da nema zakonske osnove, što nije točno. Zakon ima jasan okvir za prekid trudnoće nakon desetog tjedna od začeća, po tri osnove. Prva je zaštita zdravlja i života žene, drugo, u slučaju da bi se moglo dogoditi da je plod malformiran ili da će biti duševno oštećen ako se rodi i treće, u slučaju kriminalne radnje, odnosno incesta ili silovanja", rekla je Grujić.

"Drugo, sasvim je nevjerojatno da se pacijenticu ispod stola šalje u drugu državu gdje se to radi. Što to znači? To znači da ti kolege ne misle ono što je službeni stav dotične ustanove. Da oni zapravo prihvaćaju zakon ali ga ne smiju provoditi", dodaje.

A za cjelokupnu situaciju Grujić tvrdi – "krivi smo svi skupa što imamo takvu vlast."

"Kada gledamo gospođu Čavajdu, hrabru ženu, može nas biti sram", poručila je Grujić.