ZBOG UBOJSTVA IZ 1972.

Gerry Adams ostaje još 48 sati u pritvoru

02.05.2014 u 21:50

Bionic
Reading

Sjevernoirska policija koja ispituje republikanskog čelnika Gerryja Adamsa u vezi s ubojstvom iz 1972. za koje je odgovorna IRA, produljila mu je pritvor za 48 sati. Da policija ima takvu namjeru ranije je potvrdio potpredsjednik njegove stranke Sinn Feina, Martin McGuinness

Nakon isteka tog roka, policija mora odlučiti hoće li podići optužnicu ili će pustiti predsjednika Sinn Feina uhićenog u srijedu navečer.

'Rekao sam jučer da izabrano vrijeme svjedoči o političkoj motivaciji tog uhićenja', rekao je novinarima McGuinness, bivši zapovjednik Irske republikanske armije (IRA) koji je danas potpredsjednik vlade Sjeverne Irske u kojoj su zastupljeni protestanti i katolici.

'Uhićenje Gerryja Adamsa je neposredno povezano s lokalnim i s europskim izborima koji će se za nekoliko tjedana održati svuda na otoku', istaknuo je.

Adams niječe bilo kakvu umiješanost u ubojstvo Jean McConville, 37-godišnje udovice, majke desetero djece. G. 1972., u vrijeme kada su neredi dosegnuli vrhunac oteo ju je borac IRA-e iz njezina doma u katoličkoj četvrti u zapadnom Belfastu.

Bila je jedna od 16 'nestalih' čije ubojstvo je IRA priznala 1999.

Policijska istraga je pokazala da nije bila špijun. Njezina jedina krivnja je bila što je pružila pomoć britanskom vojniku ranjenom u IRA-inu napadu.