prvi rez

Generali štrajk u Argentini protiv Mileijevih reformi

24.01.2024 u 20:46

Bionic
Reading

Najveći argentinski sindikat u srijedu je započeo 12 sati dug štrajk s desecima tisuća radnika koji u srcu Buenos Airesa prosvjeduju protiv mjera štednje i reformi novog libertarijanskog predsjednika Javiera Mileija

Štrajk će pogoditi razne sektore, od prijevoza do banaka, a riječ je o najvećem dosad znaku protivljenja Mileijevim planovima rezova i privatizacija. Novi argentinski predsjednik vlast je preuzeo prošli mjesec na obećanjima spašavanja iznimno zadužene ekonomije koja se bori protiv inflacije od 211 posto.

Iza štrajka u srijedu stoji moćan sindikat CGT koji ujedinjuje manje sindikate iz svih sektora. „Prvi rez koji ova vlada radi je nauštrb radnika”, rekao je na skupu Pablo Moyano, čelnik sindikata vozača kamiona. „Njihova reforma tržišta rada cilja na ukidanje prava radnika”, dodao je.

Iako će štrajk koji je krenuo u podne utjecati na cijelo društvo, Mileijeva vlada ističe da neće odustati od reformi. CGT je pravnim putem već zaustavio dio mjera iz predsjednikovog dekreta.

Milei, ekonomist i bivši televizijski analitičar iznenađujuće je pobijedio na izborima prošle godine. Najavljuje da mu je cilj spasiti ekonomiju južnoameričke zemlje u kojoj dvije petine stanovništva živi u siromaštvu.

Nova vlada tvrdi kako su mjere štednje nužne nakon godina prekomjernog trošenja zbog kojih je Argentina postala dužna domaćim i međunarodnim kreditorima, uključujući i 44 milijardi dolara duga Međunarodnom monetarnom fondu.

„Nema štrajka koji će nas zaustaviti, niti prijetnje koja nas plaši”, poručila je ministrica sigurnosti i bivša Mileijeva rivalka na predsjedničkim izborima Patricia Bullrlich na platformi X.