blok država

Kremlj žali zbog argentinske odluke da se ne priključi BRICS-u

19.01.2024 u 13:22

Bionic
Reading

Kremlj je u petak rekao da žali zbog odluke Argentine da se ne pridruži bloku država BRICS-a i nada se da će Buenos Aires ponovno razmisliti o tome

Nova argentinska ministrica vanjskih poslova Diana Mondino rekla je u studenom da se njezina zemlja neće pridružiti skupini zemalja u razvoju BRICS unatoč tome što je pozvana da to učini.

Umjesto toga, predsjednik Javier Milei odlučio je produbiti veze sa Sjedinjenim Državama.

U razgovoru s novinarima, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je o odluci Argentine: "Naravno da je to za žaljenje, ali je suvereno pravo Argentine i poštujemo svaku odluku Buenos Airesa."

"Mi se pak, što se tiče Argentine, nadamo da će s vremenom vodstvo ove zemlje možda uvidjeti da je za njih isplativije vratiti se BRICS-u", rekao je.

BRICS, blok zemalja u razvoju, koji se prije sastojao od Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, u procesu je širenja kako bi primio druge zemlje.

Osim Argentine, blok je u kolovozu pristao primiti Saudijsku Arabiju, Iran, Etiopiju, Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate u potezu čiji je cilj ubrzati svoj pokušaj preustroja svjetskog poretka koji smatra zastarjelim.