UZ 25. OBLJETNICU

Generali primaju odličja od Milanovića: Danas nam pametuju oni koji su u JNA bili najglasniji protiv Hrvatske

02.08.2020 u 21:29

Bionic
Reading

U sklopu obilježavanja 25. obljetnice 'Oluje', predsjednik Republike Zoran Milanović u Kninu će 4. kolovoza Redom Petra Krešimira odlikovati devet ratnih vojnih zapovjednika – generale Rahima Ademija, Miljenka Crnjca, Đuru Dečaka, Luku Džanka, Damira Krstičevića, Marijana Marekovića, Nojka Marinovića i Vinka Vrbanca, te stožernog brigadira Antu Kotromanovića

Ratni zapovjednici Hrvatske vojske po stupnju predratne vojne naobrazbe mogu podijeliti na dvije skupine – one koji su je imali i one koji je nisu imali. Prvu skupinu čine bivši oficiri JNA koji su 1991. prešli u HV, a drugu skupinu dragovoljci koji su do 1991. bili civili, a vojnu su naobrazbu stjecali 'u hodu', u ratno-terenskoj praksi, navodi Slobodna Dalmacija.

Nepobitna je činjenica da je Hrvatska u Domovinskom ratu obranjena upravo zahvaljujući sinergiji vojnog znanja časnika iz JNA i srčanosti dragovoljaca koji su od civila preko noći postali vojnici. Pa ipak, javna je tajna da su mnogi od tih časnika iz JNA bili u Hrvatskoj omalovažavani i tretirani kao 'časnici drugog reda' u odnosu na one zapovjednike koji su prije rata bili civili, a činove su stekli kroz rat i nakon rata. Od devet zapovjednika koje će Milanović u Kninu odlikovati petero je u HV prešlo iz JNA: Ademi, Džanko, Krstičević, Marinović i Vrbanac, a prva dvojica kazala su za Slobodnu kako doživljavaju aktualno priznanje.

'Meni je drago što sam dobio odlikovanje, a posebno što će mi ga uručiti predsjednik Milanović', kratko je, vojnički odrješito, odgovorio general Džanko za Slobodnu, da bi potom dodao: 'Kad je general Zagorec svojedobno dobio onoliko odlikovanja, a da nije vidio dan rata, za mene su ta odlikovanja bila izgubila svaku vrijednost. Ali s obzirom na to da je od tada prošlo puno godina i da će mi odlikovanje dodijeliti predsjednik Milanović, ja se tome radujem'.

General Ademi, pak, bio je nešto razgovorljiviji.

'Izuzetna mi je čast i ponosim se ovim visokim odlikovanjem za planiranje i vođenje operacija u Domovinskom ratu na strateškoj razini, uključujući operaciju "Oluja". Oslobođenje Knina nije trajalo dva dana, nego devet mjeseci, trebalo je puno planiranja, i tu mi je puno pomoglo znanje koje sam stekao u JNA, i ja sam to znanje primijenio u Domovinskom ratu sa srcem i dušom', rekao je Ademi, održavši potom opširno vojno izlaganje o svim strateškim i taktičkim operacijama koje su bile nužni preduvjeti da bi 'Oluja' uspjela, a vođene su na teritoriju Hrvatske i BiH još od kraja 1994. godine.

Hrvatski generalski zbor kod Zorana Milanovića Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Filip Glas

Odgovorili su i na pitanje jesu li u ratu i kasnije osjećali diskriminaciju zbog činjenice da su obojica u HV došli iz JNA.

'Dok je bio rat, bio sam zapovjednik operativnih grupa. Svi moji tadašnji podređeni časnici, svi moji zapovjednici brigada, svi oni postaju nakon rata zapovjednici Zbornih područja, a ja ostajem na istoj funkciji kao 1992. godine. I što da vam više kažem?', retorički odvraća Ademi, dok Džanko ukazuje da su i neki časnici koji su došli iz JNA mogli nesmetano napredovati, ako su prihvatili člansku iskaznicu HDZ-a i(li) nacionalistički narativ.

'U Hrvatskom generalskom zboru ima generala i admirala koji su u JNA bili na čelu obavještajnih službi ili su bili komandanti vojne policije i zapovjednici četa i bataljuna, a oni su danas najekstremniji Hrvati. Ja sam i u JNA volio Vicu Vukova i navijao za Hajduk i Dinamo, zbog čega sam se tada morao od njih skrivati, jer su mi prigovarali, a danas su oni žešći Hrvati od mene i oni meni danas pametuju jer sam ostao antifašist', kaže Džanko.

Više o toj temi možete pročitati u Slobodnoj Dalmaciji.