BORBENA spremnost

General koji je bombardirao Srbiju: Naše 'tvrđave' spremne su za nuklearni udar

24.10.2017 u 20:30

Bionic
Reading

General američkog ratnog zrakoplovstva David Goldfein izjavio je u ponedjeljak kako Pentagon radi na podizanju nuklearnih bombardera B-52 u stanje borbene spremnosti, naglasivši da iz sjedišta američke vojske još nije stigao službeni nalog za to

General Goldfein naveo je kako 'u svijetu postoje ljudi koji otvoreno govore o korištenju nuklearnog oružja' te kako je 'važno biti oprezan i spreman za različite varijante razvoja događaja', prenosi specijalizirani portal Defence One.

Goldfein pritom nije naveo koje su to države s čijim bi se nuklearnim potencijalom Sjedinjene Države mogle suočiti, ali se u američkim vojnim materijalima spominje brzo razvijajući sjevernokorejski nuklearni arsenal te sukob američkog predsjednika Donalda Trumpa Pjongjangom, kao i 'sve snažnije ruske oružane snage'.

Valja podsjetiti kako je general Goldfein poznat po tome što je preživio obaranje svojeg lovca F-16C u borbenoj misiji iznad Srbije 1999. godine.

Kao zapovjednik 555. lovačke eskadrile smještene u NATO-voj bazi u Avianu, Goldfein je 2. svibnja 1999. letio u sklopu akcije Združena snaga te je njegov F-16 pogodila raketa koju su ispalile protuzračne snage tadašnje Socijalističke Republike Jugoslavije. Goldfein se uspješno katapultirao te je padobranom sletio na područje Kosova. Nekoliko sati nakon katapultiranja pokupili su ga američki specijalci helikopterom Black Hawk i odveli ga na sigurno u NATO-ovu bazu u Tuzli

Boeing B-52, poznat kao 'strateška tvrđava', višenamjenski je strateški bombarder i nosač raketa druge generacije te dugog dometa, a američko ratno zrakoplovstvo koristi ga od 1955. godine.

Vježba nuklearnog napada u kojoj sudjeluju bombarderi B-52 Izvor: Društvene mreže / Autor: Rotor

Zahvaljujući svojim superiornim performansama na visokim podzvučnim brzinama te relativno niskim troškovima održavanja, ostao je u uporabi iako su s vremenom čak tri nova bombardera projektirana kao njegova zamjena, tako da je 2005. proslavio 50. godišnjicu kontinuirane operativne upotrebe.