dan sestrinstva

Gazić: Treba podići plaće medicinskim sestrama i zadržati ih u Hrvatskoj

12.05.2023 u 12:09

Bionic
Reading

U povodu današnjeg Međunarodnog dana sestrinstva, koji se ove godine obilježava pod geslom "Naše sestre, naša budućnost", predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS) Mario Gazić izjavio je kako sestrama treba hitno podići plaće i tako zaustaviti njihov odlazak u inozemstvo.

Komora je sa sindikatom i stručnim udrugama danas organizirala javnozdravstvenu akciju na glavnom zagrebačkom trgu kako bi građani na jednom mjestu mogli provjeriti krvni tlak i šećer te indeks tjelesne mase (BMI), ali i educirati se o njezi kože, prevenciji hipertenzije, radu hitnih službi i defibrilaciji, o upalnim bolestima crijeva i preventivnim programima ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Akcije se održavaju i u drugim gradovima.

Tu smo da bismo našim građanima pružili dodatnu potporu, ali i poslali poruku da su medicinske sestre stalno uz njih, kazao je Gazić.

U zdravstvenom sustavu nedostaje 4000 medicinskih sestara i Komora podržava akcije sindikata, kao i mogući štrajk medicinskih sestara i tehničara.

"Potrebno je hitno povećati plaće medicinskim sestrama i na taj način zaustaviti njihov odlazak u inozemstvo", kazao je.

  • +40
Prosvjed medicinskih sestara, tehničara i nemedicinskog osoblja na Zrinjevcu Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor

Članica Skupštine Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara Jelena Bilić istaknula je kako sestre barem polovicu svog radnog vremena odrađuju za nekoga tko nedostaje a plaća i uvjeti njihova rada nisu primjereni standardima i normativima, zbog čega je ugrožena i sigurnost bolesnika.

Smatra kako u javnom zdravstvenom sustav trebaju biti svi jednaki te da i ostali u sustavu, uz liječnike, zaslužuju jednaki tretman od Vlade.