RASPRAVA U OTVORENOM

Prašnjak: Na prosvjed stiže 1500 medicinskih sestara iz cijele Hrvatske

10.05.2023 u 23:20

Bionic
Reading

U četvrtak se u Zagrebu održava veliki prosvjed medicinskih sestara i ostalog zdravstvenog osoblja. Slijedi li štrajk i paraliza zdravstva ili će se naći kompromisno rješenje? O tome se raspravljalo u HRT-ovoj emisiji Otvoreno

Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, najavila je da na sutrašnji prosvjed dolazi oko 1500 medicinskih sestara iz cijele Hrvatske. 'Tražimo da se i naš rad vrednuje, da se prizna radno-pravni status medicinskih sestara i da nam se taj postotak u odnosu na ono što nam je ponuđeno poveća 3-5 posto. Tražimo izjednačavanje minimalno 10 posto kao što je išlo i liječnicima', rekla je Prašnjak u Otvorenom.

Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, tvrdi kako ne rade segregaciju između liječnika i medicinskih sestara odnosno ostalog zdravstvenog osoblja.

'Od 14 tisuća liječnika koliko ih radi u javnom sustavu, velika većina nije dobila ništa, dobili su maksimalno 3 posto, to su oni koji imaju najveće plaće, oni koji su dobili 10 posto su specijalizanti i liječnici bez specijalizacije. Više od toga, čak 32 posto dobili su liječnici specijalisti pri domovima zdravlja koje smo izjednačili sa specijalistima u bolnicama. Govoriti da smo za 10 posto povisili svim liječnicima jednostavno nije istina', rekao je Dulibić i dodao da su medicinskim sestrama povisili od 3 do 5, 8 posto.

  • +4
Prosvjed medicinskih sestara i tehničara ispred Opće bolnice u Slavonom Brodu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Naglasio je kako je u tijeku gransko kolektivno pregovaranje, a uredbom o koeficijentima i nazivima radnog mjesta došlo se do plafona u poslovima druge i treće vrste, tj. za prvostupnike i osobe sa srednjom stručnom spremom.

'Mi prema postojećem zakonu o plaćama u javnim službama njima više njima ne možemo to povisiti. U izradi je novi zakon koji se priprema do 30. lipnja te dvije uredbe koje bi početkom iduće godine trebale riješiti kompletni sustav nakon 20 i nešto godina', kazao je Dulibić. Slijedi isplata regresa, a krajem rujna ponovno će se pregovarati o osnovici. Nakon toga, rekao je Dulibić, slijedi još jedan krug poreznog rasterećenja.

Prašnjak je otkrila da plaća medicinske sestre početnice iznosi oko 700 eura, dok starije medicinske sestre dobiju od 900 do 1000 eura.

Otvoreno o prosvjedu medicinskih sestara Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Snježana Krpeta, savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo, rekla je kako raspon plaće ovisi o mjestu rada, o odgovornosti i onome što netko radi.

'Ja sam prva koja zagovara da startna plaća srednje medicinske sestre i startna plaća prvostupnice mora biti veća kako bi privukli te sestre. Ne mogu sad određivati nekakve svote, sigurna sam da će nas ovaj put kako je krenuo ove zadnje dvije godine približiti europskim sestrama', rekla je Krpeta dodajući da se svojim položajem i plaćom približila medicinskoj sestri u Njemačkoj koja obavlja iste poslove. Krpeta je rekla kako niti jedna Vlada do sada nije uopće prepoznala da bi se taj rad trebao valorizirati i platiti.

'A još nešto bih napomenula, to su hrvatske sestre zaboravile, 2012. i 2013. godinu, kada je lošim odlukama tadašnjeg ministra i tadašnje vlade, pod tzv. sanacijom došlo do zabrane zapošljavanja medicinskih sestara u zdravstveni sustav. Mi smo imali velike probleme kod zapošljavanja i teško možete nadoknaditi gubitak', rekla je Krpeta prozivajući SDP-ovu vladu. Istaknula je kako je u to vrijeme najviše medicinskih sestara otišlo u Austriju i Njemačku.

Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, rekao je kako ministar Vili Beroš ne dolazi na većinu sastanaka koje imaju u ministarstvu, nego to obavlja državni tajnik.

  • +10
Prosvjed medicinskih sestara i tehničara ispred Opće bolnice Sisak Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

'Ne znam zašto se ne pojavljuje, vjerojatno je zauzet, ne ulazim u to. Očekivali smo da će doći jer je jučer premijer rekao da će resorni ministri razgovarati sa sindikatima i pregovarati oko našeg nezadovoljstva', rekao je Topolnjak. Naglasio je kako Vlada ne može zanemarivati 80 posto zaposlenih u sustavu zdravstva te da očekuju sastanak s premijerom. Čistačica u bolnici ima plaću 620 eura, otkrio je Topolnjak.

'Znači onih 560 eura koje ima kao minimalnu plaću, plus uvjetni dodatak na uvjete rada od 14 posto i to vam isplate oko 620 eura', rekao je Topolnjak je istaknuo kako se radnici više ne javljaju na natječaje jer su otišli raditi na druga bolja radna mjesta i jer ne žele više raditi za te novce. Bolnice zbog toga 'pucaju po šavovima'.

'Nema dovoljno kuhara, nema dovoljno fizioterapeuta, nema dovoljno medicinskih sestara, nema niti laboranata. Ne može se reći da nas ima dovoljno, siguran sam u to da nas nema dovoljno niti u jednoj županijskoj bolnici. Ima li po klinikama dovoljno, to ne mogu u ovom trenutku utvrditi, ali ako ima, onda imamo neadekvatno raspoređene radnike', ustvrdio je.

Krpeta tvrdi da fizioterapeuta u sustavu ima čak i previše: 'U zadnje dvije godine svaki zahtjev iz bolnice koji je išao na ministarstvo zdravstva, svaki natječaj je odobren i svi fizioterapeuti koji su trebali - ušli su u sustav'. Smatra da je problem što se u Hrvatskoj godinama stihijski školovalo, a da zdravstveni sustav nije imao kako implementirati ta zanimanja.

'Govorim npr. sanitarni inženjeri, dentalni asistenti, što su super zanimanja, ali imamo toga previše, a premalo ima medicinskih sestara i tehničara koji su u ovom trenutku najpotrebniji u sustavu', rekla je Krpeta i poručila kako treba zdravstveni sustav pitati što im treba.