ZLOSTAVLJANJA U AMERIČKOJ VOJSCI

Gates i Rumsfeld u optužnici za silovanje

18.02.2011 u 11:14

Bionic
Reading

15 žena i dva muškarca, veterani američke vojske, prozvali su bivšeg američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda i sadašnjeg ministra Roberta Gatesa zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja u američkoj vojsci. Oni tvrde da Gates i Rumsfeld nisu poduzeli 'razumne korake kako bi se zaustavilo uzastopno silovanje, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje u američkim vojnim krugovima', piše Sky news

15 žena i dva muškarca, inače bivši pripadnici američkih oružanih snaga, traže naknadu jer tvrde da su silovani, zlostavljani i maltretirani tijekom služenja u američkoj vojsci, piše Sky news

Prema njihovim riječima, podjednako su krivi i bivši američki ministar obrane Donald Rumsfeld i sadašnji ministar Robert Gates jer nisu poduzeli ništa kako bi se zaustavilo uzastopno silovanje, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje pripadnica i pripadnika američke vojske od strane njihovih kolega.

Jedna od žrtava je izjavila da ju je vojska izdala. Kolege su je silovale, a ona je i dalje morala živjeti i raditi s njima i trpjeti da je nazivaju pogrdnim imenima, piše Sky news

Donald Rumsfeld

U drugom slučaju navodna žrtva prepričava kako su je za vrijeme služenja u Iraku silovala dvojica kolega, koji su taj čin snimili kamerom, a snimka je kasnije cirkulirala među vojnim osobljem. Premda se požalila nadređenima, tužba nije podnesena jer je njezin zapovjednik zaključio da 'nije izgledalo da je žrtva silovanja i da se nije dovoljno opirala', piše Sky news.

Mnoge tvrde da su napadnute u svojim sobama, a jedna od žrtava je napastovana u kupaonici.

'Problem silovanja u vojnim krugovima nije sam čin silovanja, već način na koji se vojska u cjelini bavi tim', rekla je navodna žrtva silovanja, Panayiota Bertzikis, koja tvrdi da je silovana 2006. godine.

Bertzikis, koja je sada izvršni direktor Kriznog stožera za silovanje u vojsci, rekla je da vlasti nisu poduzele značajne korake kako bi istražile njezine tvrdnje.

Pentagonov glasnogovornik, Geoff Morrell je izjavi rekao da je silovanje širi društveni problem i da Gates radi sve kako bi se osiguralo da vojska spriječi takva kaznena djela i da adekvatno reagira na njih.

Navodne žrtve traže novčanu naknadu za pretrpljenu bol, a tužbu, koja je sastavljena na 42 stranice, podnijeli su sudu u Virginiji.

Seksualna zlostavljanja u američkoj vojsci