IZVJEŠĆE UN-A

Gadafi je u pustinji htio pružati otpor do kraja

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 03.03.2012 08:31
  • Objavljeno 03.03.2012 u 08:29
Gadafi 9

Gadafi 9

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Čini se da je bivši libijski čelnik Moamer Gadafi, koji je ostao blokiran u pustinji nakon što su prošlog listopada ustanici i NATO napali njegov konvoj, želio pružati otpor do kraja njegovim neprijateljima koji su ga okružili, kaže se u izvješću UN-a objavljenom u petak

Gadafijev sin Mutasim i suradnici uvjerili su ga da pokuša pobjeći no dok su puzali kroz pijesak na glavu su mu pali kablovi sa oštećenog električnog stupa i ranjen je pogrešno bačenom granatom jednog od njegovih ljudi.
Dramatičan opis posljednjih sati života čovjeka koji je Libijom vladao četiri desetljeća dolazi iz istrage međunarodnog povjerenstva. Izoliran s nekoliko ljudi u kući i pobunjenicima svuda oko njih ‘Moamer Gadafi je, po navodima, želio tamo ostati i boriti se ali su ga uvjerili da bježi’.

Po nekim navodima Gadafija je jedan ustanički borac ustrijelio u glavu u vozilu hitne pomoći no istražitelji su rekli da nisu mogli doći do svjedočanstva iz prve ruke o pogibiji Gadafija i da su imali samo ‘nedosljedne navode iz sekundarnih izvora’. Iz tog razloga, rekli su istražitelji, ‘nisu mogli potvrditi da je smrt Moamera Gadafija nezakonito ubojstvo te smatraju da je potrebna daljnja istraga’.

Izvješće dugo 200 stranica UN-ovom Vijeću za ljudska prava, koje održava svoju proljetnu sjednicu, dužnosnici tog tijela u Ženevi su objavili u integralnom obliku a o njemu se treba raspravljati u iduća tri tjedna.

Tročlana skupina istražitelja je rekla da je svoje izvješće sastavila nakon opsežnih isptivanja svjedoka koji su u sukobi bili na obje strane.

Mutasim Gadafi je odlučio 19. listopada probiti se iz Sirta dok su se snage ustanika približavale gradu te su idućeg dana krenuli u konvoju od 20 vozila s 200 naoružanih ljudi, te nekoliko žena i djece, kaže se u izvješću.

Naišavši na zasjedu ustanika konvoj se razdvojio a vozilo koje se nalazilo ispred vozila u kojem je bio Gadafi pogođeno je projektilom snaga NATO-a i eksplodiralo.

Eksplozija je aktivirala zračne jastuke u Gadafijevom automobilu te su se, pod vatrom ustanika, on, njegov sin i ministar obrane Abubakr Junis sklonili u obližnju kuću koju su potom ustanici granatirali.

Mutasim je potom uzeo 20 boraca i pošao tražiti neoštećena vozila uvjerivši i Moamera Gadafija da pođe s njima. Skupina je puzala kroz pijesak i dvije odvodne cijevi i zauzela obrambeni položaj. Jedan od Gadafijevih čuvara bacio je granatu na ustanike koji su napredovali cestom ali je granata pogodila zid iznad cijevi i pala ispred Gadafija. Čuvar ju je pokušao uzeti ali je ekplodirala ubivši njega i Junisa.

‘Gadafi je ranjen šrapnelom granate koji je poderao njegov neprobojni prsluk. Sjeo je na pod ošamućen i u šoku i krvario je iz lijeve sljepoočnice’, stoji u izvješću. Potom je skupina bijelim turbanom signalizirala predaju.

Povjerenstvo koje vodi kanadski pravnik Philippe Kirsch utvrdilo je da su u borbama u Libiji 2011. obje strane činile ratne zločine, uključujući ubojstva i mučenja. Dok su Gadafijeve snage počinile i ‘međunarodne zločine protiv čovječnosti u kontekstu raširenih i sustavnih napada na civilno stanovništvo’, rekli su istražitelji, ubojstva, mučenja i pljačka nastavili su se i pod novim vlastima. No istražitelji su rekli kako se trenutno stanje u Libiji treba razumijeti u svjetlu ‘štete koju su društvenom tkivu nanijela desetljeća korupcije, ozbiljnih kršenja ljudskih prava i represije nad bilo kakvom oporbom’.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi