BIVŠI AGENT CIA-E OPTUŽUJE

'Gadafi je osobno odobrio 'Lockerbie''

07.03.2011 u 20:57

Bionic
Reading

Bivši agent CIA-e, koji je nadzirao istragu bombaškog napada na zrakoplov američke kompanije Pan Am, srušenog nad Lockerbiejem u Škotskoj 1988, izjavio je u ponedjeljak za NBC News kako nema sumnje da je Moamer Gadafi osobno odobrio taj napad

'Dvije stvari su sigurne. Prva je da su napad na Pan Am 103 počinili agenti libijske vlade, a druga je da se to nije moglo dogoditi bez znanja i pristanka Moamera Gadafija', izjavio je Frank Anderson, voditelj odjela CIA-e za Bliski istok od 1991. do odlaska u mirovinu 1995.

Izjava Francka Andersona i komentari nekih od vodećih agenata FBI-a o tom slučaju mogli bi dati novi zamah za ponavljanje istrage o Lockerbieju, ocjenjuje NBC News.

Državna tajnica Hillary Clinton rekla je prošloga tjedna da namjerava potaknuti takvu istragu, u svjetlu novih tvrdnji bivšeg libijskog ministra pravosuđa Mustafe Abdel Džalila, kako ima dokaz da je Gadafi naredio bombaški napad u kojem je poginulo 270 ljudi, uključujući i 190 Amerikanca.

Te su pozive u SAD-u pozdravili neki od članova obitelji žrtava Pan Ama 103, koji su uvijek inzistirali na tome da je libijski čelnik bio uključen u napad.