pravila za sve

G20 se dogovorio o smanjenju onečišćenja mora plastikom

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 16.06.2019 15:22
  • Objavljeno 16.06.2019 u 15:22
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zemlje G20 su se u nedjelju u Japanu uspjele dogovoriti o smanjenju onečišćenja mora plastikom a razgovarale su i o napadu na naftne tankere u Omanskom zaljevu

Po tom dogovoru, G20 u kojemu su industrijski najrazvijenije zemlje svijeta, obvezao se da će smanjiti onečišćenje plastikom, ali nije otkrio kako će to učiniti.

"Sjajno je što smo uspjeli donijeti pravila za sve, pa i za brzorastuće i zemlje u razvoju", izrazio je zadovoljstvo japanski ministar okoliša Yoshiaki Harada nakon dvodnevnog sastanka ministara okoliša G20.

Mjere neće biti obavezne a o ostvarenom napretku će se izvješćivati jednom na godinu, pišu mjesna glasila.

Onečišćenje plastikom je postalo svjetski problem, napose otkad su Kina i neke druge zemlje zabranile uvoz plastičnog otpada iz drugih zemalja.

Mnoge zemlje, pa tako i Japan, bore se s problemom gomilanja plastike na svom teritoriju.

"Ovo je tek prvi korak u rješavanju problema", ocijenio je u priopćenju Hiroaki Odachi iz Greenpeacea Japan, istaknuvši ipak da "nije dovoljno računati samo s dragovoljnim mjerama" u rješavanju te krize.

Nužna su "obvezujuća međunarodna pravila s jasnim vremenskim planom i zadaćama" kao što su u Pariškom klimatskom sporazumu, dodao je.

S obzirom da se tek 9 posto plastičnih proizvoda reciklira, aktivisti za zaštitu okoliša ističu da je jedino dugoročno rješenje da se proizvodi manje plastike i da se potrošači manje njome koriste.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!