PREGOVORI O BREXITU

Funta pala nakon priznanja Londona da bi mogao prekršiti međunarodno pravo

08.09.2020 u 17:10

Bionic
Reading

Već ionako teški, trgovinski pregovori između Londona i Bruxellesa nastavljeni su u utorak u sumornom ozračju: britanska vlada je priznala da bi mogla prekršiti međunarodno pravo, ali na "ograničen način", nakon izvješća da bi mogla potkopati sporazum o brexitu.

Funta je pala nakon što je objavljeno da Britanija navodno planira u trgovinskim pregovorima poništiti neke ključne dijelove sporazuma o brexitu koji je potpisala s EU-om u siječnju. Šef pravne službe britanske vlade podnio je ostavku jer smatra da je pogrešno izmijeniti Sporazum o povlačenju između Europske Unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Velika Britanija izašla je iz Europske unije 31. siječnja, a nije bilo većeg napretka u pregovorima o uređenju trgovinskih sporazuma Unije i Velike Britanije nakon isteka prijelaznog roka krajem godine, tijekom kojega je Velika Britanija u carinskoj uniji s EU-om.

Krajnji rok za postizanje sporazum je 15. listopada.

Britanska želja da izmijeni neke dijelove ugovora kojim se uređuje izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a o čemu je u ponedjeljak pisao Financial Times, iznenadila je Europljane. Ljutiti, podsjetili su London na njegove obveze i upozorili da je to udar na "povjerenje" koji bi utjecao na pregovore koji su u tijeku.

Odgovarajući u utorak na pitanja zastupnika o izmjenama koje vlada kani uvesti, državni tajnik za Sjevernu Irsku, Brandon Lewis priznao je da se time "krši međunarodno pravo na poseban i ograničen način".

Vlada planira izmijeniti protokol o carinskim aranžmanima za Sjevernu Irsku kako bi bio "jasniji".

Uslijed upozorenja EU-a da ako dođe do izmjena Sporazuma neće biti trgovinskog dogovora, bivša premijerka Theresa May poručila je u britanskom parlamentu da se time riskira nanošenje ozbiljne štete međunarodnom ugledu Velike Britanije.

"Vlada sada mijenja djelovanje tog sporazuma", kazala je May, koja je odstupila nakon što je parlament više puta odbacio njen sporazum o brexitu.

"Uzimajući to u obzir kako će vlada uvjeriti buduće međunarodne partnere da se Velikoj Britaniji može vjerovati da će se pridržavati pravnih obveza iz potpisanih sporazuma", zapitala se May.

Financial Times piše da je "jako nesretni" šef pravne službe vlade Jonathan Jones napustio prostoriju u znak prosvjeda zbog mogućeg nepridržavanja protokola o Sjevernoj Irskoj iz sporazuma.