HRVATSKA ISPUNILA SVE UVJETE ZA EU

Fuele: Hrvatskoj 655 milijuna eura u prvih pola godina

Štefan Fuele i Zoran Milanović

Štefan Fuele i Zoran Milanović

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska općenito ispunjava obveze za pristupanje Europskoj uniji po svim uvjetima i iskazala je sposobnost da ispuni uvjete prije pristupanja, rekao je u utorak u Zagrebu povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele

'Iznimno mi je drago što su svi postavljeni uvjeti ispunjeni ili će to uskoro biti' rekao je Štefan Fuele na sjednici hrvatske Vlade. Članovima Vlade rekao je kako je priča o Hrvatskoj priča o uspjehu i kako je Hrvatska pokazala odlučnost i da je kroz puno godina napornog rada uspjela doći do cilja. Naglasio je kako je Hrvatska bila pod 'posebnom prismotrom, u posebnom režimu u kojem je osobita pozornost bila posvećena trima najtežim poglavljima te da je pred nju još nedavno postavljeno 10 zadaća koje je sve ispunila'.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, otvarajući posebnu sjednicu na kojoj je sudjelovao Fuele, rekao je da ovo nije kraj priče za Hrvatsku, nego je riječ o 'kraju početka'. 'Bilo bi slavodobitno reći da je posao završen - završen je ovaj dioposla, ovo je kraj početka', kazao je premijer. Naglasio je da imamo zakonodavni i karakterni aparat za toda do kraja mandata ove Vlade uđemo u Schengen. Dodao je kako je Hrvatska prošla dosad neviđeni 'screening', ali da joj je to bilo od koristi i naveo kako iduće dvije i pol godine preostaje obaviti još puno toga kako bi uspješno ušla u schengenski prostor.

Premijer Milanović

'Bilo bi slavodobitno reći da je posao završen - završen je ovaj dio posla, ovo je kraj početka'

'Nije jednostavno, ali siguran sam da imamo kvalitetu i prije svega karakter za to uspješno obaviti', rekao je Milanović. Fuele je sudjelovao na posebnoj sjednici hrvatske Vlade, sazvanoj kako bi on predstavio završno izvješće Europske komisije o monitoringu za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost.

'Čast mi je što sam s vama surađivao da Hrvatsku dovedemo u EU', istaknuo je povjerenik Štefan Füle na početku izlaganja te naglasio kako je Hrvatska ispunila sve uvjete u ova tri poglavlja.

'Hrvatska je ispunila sve uvjete u poglavlju Tržišno natjecanje. Ostvaren je plan za restrukturiranje Brodosplita, a zajedničkim naporima ćemo se truditi i dalje da se i za 3. maj postigne isto. Ispunjeni su svi uvjeti i za Pravosuđe i temeljna prava: strukturne mjere koje je poduzelo Ministarstvo pravosuđa za jačanje učinkovitosti pravosuđa i smanjivanje broja predmeta, što je iznimno važno. Što se tiče sukoba interesa i zadaće od siječnja - i tu je također ispunjen zadatak - Povjerenstvo je uspostavljeno, utemeljeno i počinje s radom. Željeli bismo da se to dogodilo ranije, da je Povjerenstvo ranije uspostavljeno, međutim, vjerujemo da ga čeka dosta posla.

Što se tiče vladavine prava, to je također iznimno važno, borba protiv korupcije, strukturni fondovi, također su dio onoga što uvijek naglašavamo. Ali trebat će uložiti još truda kako bi se nekažnjivost rješavala na nepristran način i riješili zaostaci od rata. Što se tiče 24. poglavlja, a to je sloboda i sigurnost, treba provoditi odlučne mjere protiv trgovine ljudima u okviru schengenskog režima. Hrvatska općenito ispunjava uvjete po svim poglavljima, Hrvatska je pokazala svoju sposobnost da ispuni sve druge obveze na vrijeme prije pristupanja', rekao je Fuele.

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Povjerenik Europske unije za proširenje i europsku politiku susjedstva naglasio je i kako strukturni fondovi pružaju veliku priliku Hrvatskoj da se izvuče iz recesije. 'Hrvatskoj će na raspolaganju biti 655 milijuna eura u prvih šest mjeseci kada uđe u EU. To su prilike koje se trebaju iskoristiti', naglasio je dodavši da je Hrvatska odličan primjer zemljama u regiji.

'Zamor proširenja? On se nije nigdje manifestirao, no to ne znači da nismo od toga umorni. No radi se o drugim stvarima, malo smo se zamorili od reformi. Vjerujem da će ova predanost ciljevima koje imamo na zapadnom Balkanu biti nešto gdje ćemo zajednički djelovati. Ratifikacijski instrument ćemo 30. lipnja poslati u Rim, a pristupanje slijedi 1. srpnja. Sve je to pri kraju, doista smo odlično odradili stvari zajedno te vam ja na ovom posebnom danu čestitam. Čestitam vam na odlično odrađenom poslu, vjerodostojnosti i stalnim naporima kako bi Hrvatska 1. srpnja postala punopravnom članicom EU. To ne znači samo proširenje, već i jačanje EU', rekao je Fuele.

Štefan Fuele

'Čast mi je što sam s vama surađivao da Hrvatsku dovedemo u EU',

U završnom izvješću od 15-ak stranica, Europska komisija usredotočila se na 10 zadaća iz tih triju poglavlja europske pravne stečevine, koje je identificirala u svojem Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu, objavljenom u listopadu, a koje je Hrvatska trebala ispuniti do predviđenog ulaska u članstvo 1. srpnja ove godine.

Osam od tih deset zadaća ispunjeno je, preostalo je još dovršiti granične prijelaze kroz Neum, što bi trebalo biti gotovo do kraja ovoga mjeseca te dovršiti prijevode europske pravne stečevine. Komisija je zadovoljna sadašnjim ritmom prevođenja, jer jamči da će taj posao biti u potpunosti gotov do 1. srpnja.

Pozitivnim izvješćem o monitoringu postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora ulazi u završnu fazu, osobito u vezi Njemačke i Danske, koje su za dovršetak ratifikacije čekale ovo završno izvješće o monitoringu. Slovenija je nakon potpisivanja dogovora s Hrvatskom o rješavanju pitanja Ljubljanske banke započela postupak ratifikacije koji će biti gotov za nekoliko dana, a vrlo blizu završetka ratifikacije su i Belgija i Nizozemska.

Od potpisivanja pristupnog ugovora, 9. prosinca 2011. do ulaska Hrvatske u punopravno članstvo, EU Komisija  bila je predvidjela tri izvješća o monitoringu. Prvo je objavljeno 24. travnja 2012. za tri najvažnija poglavlja, 10. listopada 2012. objavljeno je Sveobuhvatno izvješće kojim su pokrivena sva poglavlja, a treće i završno je ovo današnje koje je Fuele predstavio na sjednici vlade.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!