zbog potresa

Fuchs: U osam škola u Sisačko-moslavačkoj županiji bit će odgođen početak nastave

14.01.2021 u 12:29

Bionic
Reading

Ministar obrazovanja Radova Fuchs rekao je u četvrtak da nisu mogli ranije donijeti odluku o načinu na koji će biti nastavljena školska godina. Smatra da je odluka donesena na vrijeme

'Cijelo smo vrijeme pratili epidemiološku situaciju i nismo znali u kojem će smjeru ona ići. Imali smo u jednom periodu izrazito lošu situaciju s velikim brojkama. Cijelo vrijeme postojala je dilema trebaju li škole ostati kompletno zatvorene te da nastava uopće ne krene', kazao je Fuchs za Vecernji.hr.

Kako se onda analizom, navodi, došlo do toga da bi ipak bilo puno pametnije postepeno pustiti određene učenike s najmanjim mogućim rizikom, odlučili su preporučiti da na nastavu krenu osnovne škole od prvog do četvrtog razreda.

Što se tiče sigurnosti, procijenili su da učenici razredne nastave u najmanjoj mogućoj mjeri mogu narušavati sadašnju epidemiološku sliku. 'Maturanti ove godine imaju ispite državne mature i toj generaciji učenika treba pomoći kako bi što manje gubila od kvalitetnog obrazovanja', pojasnio je ministar Fuchs.

S obzirom na katastrofu koja je zadesila dijelove Sisačko-moslavačke županije, kaže da je ondje specifična situacija.

'Imamo škole koje su kompletno oštećene do razine da ih se neće moći obnoviti. Trebat će izgraditi nove škole. Oni su izrazili želju, ne samo zbog toga što su objekti stradali, nego imamo i psihološku komponentu, da drugo polugodište ne počne ni online, a nismo se još dogovorili koliko dugo. Županija će dostaviti podatke, no osam škola će sigurno zatražiti odgodu. Ostali bi trebali krenuti onako kako smo i razgovarali i kako su se dogovorile sve ostale županije', kazao je ministar.

Kojih je to osam škola? To su škole iz Petrinje, Gline... Te škole imaju i svoje područne škole izvan samog centra. To su Osnovna škola Petrinja, Osnovna škola Mate Lovrak, Petrinja, Osnovna škola Dragutin Tadijanović, Petrinja, Osnovna škola Ivan Goran Kovačić, Gora, Osnovna škola Jabukovac, Osnovna škola Glina, Osnovna škola Vladimir Nazor, Pokupsko i Srednja škola Glina. Odgoda će trajati 14 dana i to vrijeme morat će se nadoknaditi.

Za situaciju u Zagrebu Fuchs je rekao da su škole koje su označene kao upotrebljive sigurno u takvom stanju da učenici mogu pohađati nastavu u njima. 'One koje su oštećene, one su izvan funkcije i ostat će tako dok se ne riješe sanacija i obnova tih škola', naveo je ministar.

'Opravdan problem pojavio se po pitanju sigurnosti i odmah su se pokrenule akcije da se u centru grada saniraju one kuće za koje je postojala opasnost od padanja nekih dijelova. Na nekim mjestima postoje veći zahvati, no grad je rekao da će se tamo napraviti tuneli od skela za siguran prolaz pješaka. Mislim da će grad sve to uspješno obaviti do početka škole', poručio je Fuchs.