u čakovcu

Fuchs: Osnovana Metalska jezgra za jačanje znanstvene izvrsnosti

01.02.2021 u 20:29

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u ponedjeljak je u Čakovcu posjetio Razvojno edukacijski centar za metalnu industriju - Metalsku jezgru, znanstveno istraživačku ustanovu koju je osnovala Međimurska županija, za jačanje znanstvene izvrsnosti. Metalska jezgra namijenjena je provođenju vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti, izgrađena je u prostoru bivše čakovečke vojarne, u prostoru koji je nekad bila konjušnica, a velikim je djelom financirana iz EU fondova.

„Mladi ljudi, mladi doktori znanosti su jamstvo da će se ove nove ideje, sukladne novoj opremi, i realizirati“, izjavio je nakon obilaska ministar Fuchs. Dodao je da su Međimurje i Zagorje dijelovi Hrvatske koji su prvi u državi u malom i srednjem poduzetništvu, baziranom na finim tehnologijama, a ova Metalska jezgra je lijepa nadogradnja, dodao je.

Poručio je kako očekuje da će centar intenzivno surađivati s institucijama ne samo na regionalnoj razini, već na razini cijele Hrvatske.

Rekao je da sada, kada kreću novi ciklusi europskih projekata, postoji prostor za zajedničke istraživačke-tehničke projekte. Najavio je u tome daljnju podršku Ministarstva.

Međimurski župan Matija Posavec kazao je kako se, uz prezentaciju Metalske jezgre razgovaralo o ulaganjima koji imaju za cilj poboljšanje uvjeta za obrazovanje, od svih koristi koje imaju roditelji i učenici pa do velikih infrastrukturnih ulaganja.

„Obnovili smo više od 15 osnovnih i srednjih škola, učenički dom, studentski  doma. U investicijskom smo zamahu vrijednom 100 milijuna kuna od čega na Metalsku jezgru otpada 36 milijuna kuna“, rekao je  Posavec.

Kaže kako cijeli prostor bivše čakovečke vojarne, koji je Centar znanja, može biti primjer dobre prakse drugima.

„Ovdje gdje je nekad bila vojska sada je vojska znanstvenika, vojska mladih ljudi koji svoju budućnost neće morati tražiti preko granice“ poručio je, dodavši kako se troje mladih znanstvenika već vratilo u svoj rodni zavičaj, Međimurje.