nova školska godina

Fuchs: Nitko neće ostati u hladnim učionicama

04.09.2022 u 20:37

Bionic
Reading

Po čemu će nova školska godina biti drukčija i što mogu očekivati učenici i roditelji objasnio je u nedjelju navečer ministar obrazovanja Radovan Fuchs

Fuchs je kazao kako se namjerava pomoći školama po pitanju cijena energenata.

'Nitko neće ostati u hladnim učionicama i mjere idu za time da kompenziraju ogroman udar energenata u skladu sa zbivanjima na globalnoj razini', kazao je Fuchs za RTL Danas.

Kazao je i kako nije opcija da se produže zimski školski praznici u sezoni grijanja.

'Radit će se na tome da se ustvari osigura da škole mogu plaćati račune za grijanje kao što je to bilo i do sada', kazao je ministar.

Na pitanje je li bilo riječi o rastu plaća nastavnika, Fuchs je kazao da na ovom sastanku to nije bila tema.

Fuchs je komentirao i kada će svi učenici imati jednak standard u Hrvatskoj.

'Što se tiče jednosmjenskog odvijanja obrazovnog ciklusa i cjelodnevne nastave, to smo planirali da se ostvari na razini RH do 2027. kad će svi ići u cjelodnevnu nastavu s time da će djeca boraviti ujutro pa eventualno do 15 ili 17 sati popodne', kazao je Fuchs.

Komentirao je i slučaj iz Zadra gdje je osnovna škola tražila roditelje da potpišu bjanko zadužnice od 5 tisuća kuna za prehranu te otkrio hoće li tražiti da se to poništi.

'Razgovarat ćemo sa Zadrom i pročelnikom. Moram priznati da prvi put čujem za ovakvu mjeru u školi', kazao je ministar.

Osvrnuo se i na broj superodlikaša i kako do objektivnijeg ocjenjivanja.

'Ono se mora posložiti samo po sebi. Najbolje učenike znaju ocjenjivati profesori i treba im dati slobodu i ne raditi pritisak na njih. Roditelji moraju shvatiti da pritisak u smislu dobivanja bolje ocjene je medvjeđa usluga samim učenicima. Mjera koja je primijenjena da srednje škole koje to žele mogu uvesti prijamne ispite je pokazala da svi odlikaši nisu jednako odlični', kazao je Fuchs.

Dodao je da će donošenje izmjene i dopuna novog zakona o osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju biti čvrsto definirano do kada se ocjene zaključuju", kazao je.

Komentirajući aferu "Daj 5", kazao je da ministarstvo nema rezultat policijskog izvješća te da kad dobiju od organa isljeđivanja izvještaj u kojem će biti navedeno tko je tražio od nastavnice matematike korigiranje ocjena će poduzeti mjere.

Fuchs je komentirao kada će nacionalni ispiti postati kriterij za upis u srednju školu.

'U idućem periodu provodimo nacionalne ispite na razini Hrvatske. S tim rezultatima će biti upoznate škole, nastavnici i već sada ovaj ograničeni dio pokazuje da ima razlika i treba služiti nama koji vodimo obrazovnu politiku, ali i županijama i školama, kao mjerilo u kojem će objektivno dobiti sliku što mijenjati. Uvrstiti nacionalne ispite kao prijamni ispit ili malu maturu u ovom času ne bi bilo dobro', kazao je Fuchs.