kontrola granica

Frontex prekinuo operacije u Mađarskoj

27.01.2021 u 22:31

Bionic
Reading

Frontex, agencija za nadzor granica EU-a, priopćio je u srijedu da privremeno prekida operacije u Mađarskoj nakon odluke Europskog suda pravde u kojoj se kritizira sustav azila te zemlje. "Frontex je prekinuo sve svoje operativne djelatnosti na terenu u Mađarskoj", rekao je za AFP Chris Borowski, glasnogovornik Frontexa kojega je sjedište u Varšavi.

"Naši zajednički napori u zaštiti vanjskih granica EU-a mogu uspjeti samo ako naša suradnja i naše djelatnosti budu potpuno sukladne zakonima EU-a", rekao je.

Sud pravde EU-a u prosincu je utvrdio brojne propuste u postupku odobravanja azila u Mađarskoj, napose nezakoniti izgon migranata koji su došli iz Srbije.

Usto je rekao da su zakoni koji tražiteljima azila zabranjuju boravak u Mađarskoj dok sud rješava njihov zahtjev, nezakoniti i kritizirao je zadržavanje migranata u "tranzitnim zonama".

Mađarski Helsinški odbor (HHC), nevladino tijelo kontrole, objavio je u utorak a je Mađarska protjerala više od 4400 migranata nakon odluke Suda pravde EU-a.

"Odluka Frontexa je važna jer Frontex dosad nije prekidao svoje aktivnosti", rekao je Andras Lederer, član HHC-a.

Lederer je ocijenio da je Frontex bio prisiljen prekinuti svoje operacije u Mađarskoj jer nije htio biti "pomagač" u mađarskoj migrantskoj politici.